"Nyitott Bíróság" a Szigetvári Zrínyi Miklós Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskolában

A "Nyitott Bíróság" program első alkalommal mutatkozott be a Szigetvári Zrínyi Miklós Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskolában. A középiskola vezetése, Gonda László igazgatóhelyettes kapcsolattartóval együtt a Pécsi Törvényszék kapcsolattartója Dr. Prekáczka Judit megkeresésére nagyon gyorsan döntött arról, hogy az iskola csatlakozik a programsorozathoz.
 
Az iskola vezetésének és tanárainak tapasztalatai szerint igen fontos a „Z generációhoz” tartozó tanuló ifjúság jogtudatosságának kialakítása és azt követő folyamatos ápolása.  Ez a generáció a kommunikációs eszközök fejlődésével és gyorsaságával egyre több információhoz jut, és ezeket máshogy dolgozza fel, ami miatt másképp is gondolkodik, mint a korábbi generáció tagjai. Ezért a 2016. november 7. napján a 11. és a 12. évfolyamnak tartott előadáson Dr. Prekáczka Judit az igazságszolgáltatásról, a bírói szervezetről tartott ismertetőt, majd a digitális technológiával, az infokommunikációs eszközök használatával, a szoftverek, platformok alkalmazásával, az internet használattal megszerzett információk felhasználásával kapcsolatos gyakori problémákat ismertette a jogtisztaság, a jogszerűség szempontjából.
 
A hallgatóság - érintettsége okán - kiemelkedő interaktivitással vett részt az előadáson, érdeklődésük fókuszában a mindennapi használattal összefüggő jogellenes magatartások és azok jogkövetkezményei álltak.
A "Nyitott Bíróság" program keretében hamarosan a Pécsi Büntetés-végrehajtási Intézet megtekintése, tárgyalás meghallgatás szerepel és a tanulók egyhangú kívánságára perszimuláció is szerepel a tervek között.
 
Pécs, 2016. november 9.