Nyitott Igazságügy - Filmforgatás a Zalaegerszegi Törvényszéken

Az, hogy újságírók, tévések vannak jelen, s kamerák forognak a tárgyalóteremben többször is előfordul, de hogy egy rendező instruálja a tárgyalás szereplőit, arra Zalaegerszegen – egészen mostanáig – még nem volt példa.
 
A Zalaegerszegi Törvényszék ugyanis 2015. augusztus 26-án forgatási helyszínné vált: a tárgyalóterembe kamerák költöztek, s a Zalaegerszegi Televízió munkatársai, valamint Mihály Péter rendező révén filmre vették egy fiktív bűneset tárgyalását.
 
A forgatás a Zalaegerszegi Törvényszék és a Zala Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztálya kezdeményezése nyomán indított Nyitott Igazságügy program részeként valósult meg. A törvényszék, a kormányhivatal, a Zala Megyei Főügyészség, a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság 2015 januárjában kötött együttműködést a nyitott projektre, amely céljai között szerepel, hogy a diákok gyakorlatiasabb módon, életszerű tapasztalatok révén jobban átlássák az igazságszolgáltatás rendszerét, tisztában legyenek cselekményeik súlyával és következményeivel. Ennek érdekében a felek egy kisfilm készítését vállalták. A film – amatőr diákszereplőkkel és a jogszolgáltatás valós szereplőivel -  a bűncselekmény elkövetésétől mutatja be a történteket, illusztrálva, mi történik a nyomozati szakaszban, mi az ügyészség szerepe, mit jelent az áldozatsegítés, miként alakul egy bírósági tárgyalás, s szemlélteti a büntetés-végrehajtási következményeket is. 
 
A filmhez kapcsolódóan a diákoknak lehetősége lesz az adott intézményeket is felkeresni, s a valóságban is megtapasztalni a látottakat. A filmet  a 2015/2016-os tanév I. félévében várhatóan már láthatják a diákok.
 
A Zalaegerszegi Televízió beszámolója a forgatásról itt érhető el: 
 
Zalaegerszeg, 2015. augusztus 27.