Nyitottság és hagyományápolás - Bírósági könyvtárak a könyvfesztiválon

2016. április 21–24. között rendezték meg a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált Budapesten, a Millenárison. A programnak évek óta résztvevői a bírósági könyvtárak is.
 
A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) Jogi Szekciója szervezésében zajló fesztiválprogramra április 22-én, pénteken a nyitottság és hagyományápolás jegyében került sor. 
 
Az Országos Bírósági Hivatal által 2012-ben indított Nyitott Bíróság programhoz igazodva a jogi szakkönyvtárakat - köztük többségében bíróságiakat - tömörítő szekció 2014-ben indította el azt a programot, amely során egy-egy jogi szakkönyvtár mutatkozik be a fesztiválközönségnek. 
 
A Kúria, a Szegedi és a Fővárosi Törvényszék után idén Farkas-Mátés Beatrix kaposvári könyvtárvezető a Kaposvári Törvényszék könyvtárát, dr. Könczöl Miklós könyvtárvezető pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának bibliotékáját ismertette meg a közönséggel. Az előadók a könyvtárak mellett a bírósági épülteket is bemutatták, csatlakozva ezzel a program második részéhez, amelyben a Győri Ítélőtábla elnöke, dr. Havasiné dr. Orbán Mária  az ítélőtábla első 10 évéről szóló, „Hivatás-tudat építészet” című kötetet mutatta be, majd Sándor Gertud, a Zalaegerszegi Törvényszék könyvtárvezetője, a jogi szekció elnöke a bíróságokon  önállóan, illetve az Országos Bírósági Hivatal „Bírósági történelem és hagyományápolás” pályázata támogatásával megjelent kiadványokat tárta az érdeklődők elé. 
 
A programra a fesztivállátogatók mellett az ország számos bíróságáról, jogi szakkönyvtárából, illetve a Magyar Igazságügyi Akadémiáról is érkeztek résztvevők. 
 
 
Zalaegerszeg, 2016. április 25.