Összbírói értekezlet a Nyíregyházi Törvényszéken

2015. május 5-én a Nyíregyházi Törvényszék 2014. évi működéséréről szóló összbírói értekezletet tartottak.
 
A 11 órakor kezdődő értekezlet előtt a sajtótájékoztató megtartása szerepelt a programban, amelyen Dr. Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Dr. Balla Lajos a Debreceni Ítélőtábla elnöke, Trappáné dr. Kiszely Rita, az Országos Bírói Tanács tagja, Dr. Nyakó Zsuzsanna a törvényszék elnöke és Dr. Seres Lívia a Nyírbátori Járásbíróság elnöke, és dr. Toma Attila sajtószóvivő-helyettes vettek részt.
 
Dr. Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal elnöke az igazságszolgáltatás országos helyzetét mutatta be, majd Dr. Balla Lajos dicsérte a Nyíregyházi Törvényszék munkáját. Trappáné dr. Kiszely Rita az Országos Bírói Tanács aktuális feladatairól számolt be. 
 
Dr. Nyakó Zsuzsanna a törvényszék elnöke elmondta, hogy 2014. december 31. napján 120 bírói álláshely volt betöltve, a bírák munkáját 38 bírósági titkár, 13 bírósági fogalmazó, 219 tisztviselő, melyből 30 bírósági ügyintéző és 31 írnok segítette.
 
Elnök asszony az ügyforgalmi adatok kapcsán kiemelte, hogy több ügyet fejezett be a törvényszék a 2013. évhez képest. 86821 ügyből 89940 ügyet fejezett be a törvényszék és 16837 maradt folyamatban. Járásbírósági szinten a büntető ügyek 90.2%-a egy éven belül befejeződött, a civilisztikai ügyek 89,7%-a, a gazdasági ügyek 82.8%-a, a munkaügyi perek 71.4%-a, a közigazgatási ügyek 92.4%-a. 
 
A folyamatban maradt ügyekkel kapcsolatban elnök asszony hangsúlyozta, hogy csökkent a törvényszék II. fokú civilisztika ügyszakban 1 éven túli ügyek száma, a közigazgatási ügyszakban jelentősen csökkent a hat hónapon túli ügyek száma: 2013. éviben 73 volt, mely 2014. évben 52-re csökkent.  A törvényszék büntető II. fokon jelentősen csökkent az egy éven túli folyamatban maradt ügyek száma 2013. évben 27 ügy, 2014. évben 6 ügy maradt folyamatban. 
 
A tárgyi feltételek biztosításával kapcsolatban elhangzott, hogy a Nyíregyházi Törvényszék gazdálkodása stabil volt. A kiadások csökkentése érdekében bevezetett intézkedések hatékonyak voltak, mert amíg 2013. évben 3.256.154.- volt a kiadás, addig 2014. évben 3.203.500 Ft volt. 
 
A Vásárosnaményi Járásbíróság felújítása során fűtéskorszerűsítés történt, és két tárgyalóterem bútorzatának beszerzésére került sor. A legjelentősebb fejlesztés az EKOP projektekhez kapcsolódó számítógép beszerzés, melynek köszönhetően 557 PC cseréje történt meg. Az 557 számítógépből 489 irodai, míg 68 darab tárgyalótermi használatra került beállításra. A gyermekbarát igazságszolgáltatás elősegítése érdekében 10 darab notebook is rendelkezésre áll. 
 
Megvalósítás előtt áll a Nyíregyházi Járásbíróság Toldi utcai épületének pinceszigetelése, irattár kialakítása, vizesblokk javítása, valamint a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tárgyalótermi berendezésének cseréje. A Mátészalkai és Fehérgyarmati Járásbíróságokon dolgozói szék és szekrényvásárlás áll előkészítés alatt. 
 
Újításként emelte ki elnök asszony a gépjárműigény, az irodaszer igényléshez készített saját szoftvert, valamint a törvényszék intranet oldalán létrehozott alaprajzzal, térképpel ellátott telefonkönyvét.
 
A 2015. évi célkitűzések között szerepel az ítélkezés időszerűségének javítása, a bíróság szolgáltató jellegének erősítése, a Nyitott Bíróság program erősítése, melynek 2014. évben 1535 résztvevője volt.  A feladatok között szerepel továbbá a tanúgondozói hálózat kiépítése, ügyfél-elégedettség mérés és ügyfél-karta kidolgozása, a gazdálkodás hatékonyságának és a működés szabályozottságának erősítése. 
 
Dr. Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal elnöke elismerését fejezte ki a Nyíregyházi Törvényszék 2014. évi tevékenysége, valamint elért eredményei iránt. 
 
Oklevéllel jutalmazta dr. Budaházy Juditot a Mátészalkai Járásbíróság bíráját az ügyhátralék feldolgozásában kifejtett tevékenységéért, Dr. Bartók Mártát, a Nyíregyházi Járásbíróság bíráját a Nyitott Bíróság programban való közreműködéséért, Dr. Dancs Andra törvényszéki bírót, az oktatás területén végzett munkájáért, Dr. Polyák Mónikát a Nyíregyházi Járásbíróság bíráját, szakterületén végzett kimagasló munkájáért, Tóthné Dr. Juhász Zsuzsannát a törvényszék gazdasági kollégiumának korábbi vezetőjét, a kollégium és az ügyszakot segítő tevékenységéért, Dr. Horváth Géza volt büntető-kollégium vezetőt,  szakmai tevékenységéért,  Krajcsovics Józsefné dr. Illés Ibolya volt polgári- közigazgatási- munkaügyi kollégium vezetőt, a kollégiumok szakmai irányításáért, Dr. Fázsi László törvényszéki tanácselnököt ítélkező tevékenységéért, tudományos és szakmai munkásságáért. 
 
Az értekezletet követően kötetlen beszélgetésre nyílt lehetőség. A program zárásaként a résztvevők idegenvezető bemutatásával látogatták meg a késő gótikus nyírbátori református templomot. 
 
Nyíregyháza, 2015. május 6.