„Összetett és bonyolult világ”

2014. április 25-én tartotta újabb szakmai tanácskozását a Bírónők Egyesülete az Országos Bírósági Hivatalban „Kiberbiztonság, online tér veszélyei, hatása az emberi kapcsolatokra” címmel.

Az előadásokat dr. Galajda Ágnes, - a Bírónők Nemzetközi Szervezetének Magyar Tagozata Egyesület elnöke - nyitotta meg, köszöntötte az előadókat és jelenlévőket, majd pár szóban bemutatta az egyesületet, annak eddigi tevékenységét és az alapítókat.

Az eseményen részt vett Fekete Gábor, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese, aki korábbi, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban szerzett tapasztalatairól is beszámolt. Beszédében elmondta, hogy számára is igen izgalmas témáról van szó, és reméli, hogy az előadások választ adhatnak arra, hogy a kiberbiztonság eszközrendszerét mennyire lehet hasznosítani a bírósági területen is. Az internet világa ugyanis egy összetett és bonyolult világ, amelynek nehéz és összetett a szabályozása is.

Az első előadást Ujhelyi Adrien, az ELTE PPK egyetemi adjunktusa tartotta az online felületek az emberi viselkedésre gyakorolt hatásáról és a digitális közösségekkel kapcsolatosan. Az előadó az új internetes jelenségek jellemzőiről, és az emberi közösségekre gyakorolt hatásáról is beszélt.

A következő prezentációban Szongoth Richard rendőr alezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársa az internetes bűnözéseket, azok veszélyét és az új jelenségeket mutatta be.

Cseh Gabriella - a facebook kelet-európai igazgatója - a biztonságos internethasználattal kapcsolatosan, dr. Szemerkényi Réka - a Miniszterelnökség kiberbiztonsági főtanácsadója - pedig a kiberbiztonság nemzeti és nemzetközi stratégiájáról és a gyermekvédelem érdekében tett intézkedésekről adott elő.

A fél napos rendezvényen az egyesület tagjain kívül valamennyi érdeklődő kolléga részt vehetett.

Budapest, 2014. április 25.