Osztályfőnöki órák a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumban

A Szolnoki Törvényszéken évek óta hagyomány, hogy a tanulók széles köre látogatja a bírósági tárgyalásokat osztályfőnöki óra keretében, és ez a hagyomány szélesedett ki azzal, hogy Nyitott Bíróság program keretében a gimnázium érdeklődő osztályai kérték egy-egy osztályfőnöki óra megtartását a Szolnoki Törvényszék bírái részéről.

Az első osztályfőnöki órát 2015. február 19. napján dr. Pócs Teodóra és Gyöngyné dr. Kovács Gabriella, a Szolnoki Törvényszék bírái tartották meg a 10/C. osztály részére.

A tanulók rövid tájékoztatást kaptak arról, hogy hogyan épül fel a magyar bírósági rendszer, mit csinálnak a bíróságok, melyek az igazságszolgáltatás alapelvei, mi az igazságszolgáltatás legfőbb feladata.

Ezt követően dr. Pócs Teodóra bírónő egy egyszerű büntető tényállás felvázolásával ismertette a diákoknak, hogy egy kocsmai verekedésből milyen bűncselekmény kerekedhet. Végül a kérdések következtek. A diákok választ vártak arra, hogy hogyan lesz valakiből bíró, ügyvéd, vagy közjegyző, és természetesen kíváncsiak voltak arra is, hogy miért szép a bírói pálya, melyek a pálya nehézségei, örömei.

Az osztályfőnöki óra azzal a kéréssel zárult, hogy az osztály szeretné, hogy egy nyilvános bírósági tárgyaláson részt vegyen és ennek megszervezésére felkérte az osztályfőnököt.

A 9/D, 10/D és 11/D osztályokban is osztályfőnöki órák következnek, amelyekre március hónapban kerül sor.

Szolnok, 2015. február 19.