A Pécsi Ítélőtábla vezetői részt vettek a Bambergi Ítélőtábla hagyományos újév köszöntő ünnepségén

A Bambergi Ítélőtábla elnökének meghívására dr. Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla elnöke és dr. Túri Tamás a Pécsi Ítélőtábla elnökhelyettese 2015. január 30-án részt vett Bambergben az ítélőtábla illetékességi területéhez tartozó bíróságok, ügyészségek, a közjegyzői kamara, és az ügyvédi kamara közös szervezésében minden évben hagyományosan - immáron 19. alkalommal - megrendezésre kerülő ünnepélyes újév köszöntő fogadásán. A bajor igazságszolgáltatás rangos társadalmi eseményének idén a bambergi E.-T.-A.- Hoffmann színház biztosított helyszínt. Az ünnepségen mintegy 320 meghívott  vendég vett részt, a bírákon, ügyvédeken és közjegyzőkön kívül a bajor igazságügyminiszter, a bajor törvényhozás képviselői, az Európai Unió Parlamentjének képviselője, egyházi vezetők, rendőrkapitányok, polgármesterek és a helyi sajtóorgánumok tulajdonosai.

Az ünnepséget Clemens Lückemann, a Bambergi Ítélőtábla elnöke nyitotta meg.  Beszédében méltatta a rendezvény jelentőségét az igazságszolgáltatásban. Kiemelte, hogy kevés olyan lehetőség van, ahol a jogászi hivatásrendek vezetői, képviselői kötetlenül cserélhetik ki gondolataikat az igazságszolgáltatást érintő kérdésekről. A felsőbíróság elnöke külön köszöntötte a Pécsi Ítélőtábla képviselőit, akik a két ítélőtábla között az elmúlt évben aláírt partnerségi megállapodásnak is köszönhetően vettek részt a fogadáson. Az elnök kiemelte, hogy hálával tartoznak Magyarországnak a vasfüggöny lebontásában és a német újraegyesítésben játszott kiemelkedő szerepéért.  

Prof. Dr. Winfried Bausback bajor igazságügyminiszter köszöntőjében méltatta az igazságszolgáltatás elmúlt évben elért eredményeit, és tájékoztatást adott a bajor igazságügyi minisztérium 2015. évre vonatkozó terveiről, különös tekintettel a bíróságokat érintő személyi és infrastruktúrális fejlesztésekről.
A Bambergi Ügyvédi Kamara elnöke, dr. Lothar Schwarz „Az árnyékbankok, amelyek a sötétben nem láthatóak” címmel tartott előadást.
 
Az ünnepi rendezvényt megelőzően a német és a magyar ítélőtábla elnöke a 2014. márciusában kötött együttműködési megállapodás kiegészítéseként hospitációs programról szóló megállapodást írt alá, amelynek keretében minden évben 2-2 bíró vehet részt egy hetes szakmai úton a partner bíróságon.
 

Pécs, 2015. február 12.