Perbeszéd helyett párbeszéd az Egri Törvényszéken

Az Egri Törvényszéken két bírósági közvetítő működik. A nagy élettapasztalattal és szakmai gyakorlattal rendelkező, nyugalmazott bírókat az elmúlt négy hónap alatt már 47 ügyfél kereste fel. Előfordul, hogy az ügyfelek az ország különféle részeiből keresik meg őket. A polgári ügyekben eljáró bírók gyakran már az idézés mellett, és a tárgyaláson is tájékoztatják a feleket erről a lehetőségről. A március 25-i összbírói értekezlet elé vitt Elnöki Tájékoztatóban dr. Hunyadi-Buzás Ágnes, az Egri Törvényszék elnöke a bírósági közvetítés működéséről is beszámolt.

A közvetítés olyan vitarendező megoldás, amelynek célja, hogy a felek kölcsönös megegyezéssel zárják a vitájukat. Ebben a vitában nem érintett, semleges személy segíti őket. A bírósági perrel szemben előnye az, hogy a felek itt maguk találnak megoldást a vitás ügyükre. A bírósági közvetítést a felek ingyenesen vehetik igénybe és ez az eljárás lényegesen gyorsabb, mint a peres eljárás. A sikeres közvetítés, a megállapodás a perköltségeket jelentősen csökkenti, hiszen a felek illetékkedvezményben is részesülnek. Az Országos Bírósági Hivatal a honlapon szereplő részletes tájékoztatókkal és egy országos koordinátor foglalkoztatásával segíti az intézmény működését.

A bírák jogállásról szóló törvény módosuló szabályai biztosítják azt, hogy a rendelkezési állományban álló bírák is folytathassanak közvetítői tevékenységet. Az új Polgári Törvénykönyv rendelkezései szerint az ügyfelek közvetítő elé utalása már kötelezettsége is lesz a bíróságoknak. Az OBH-ban működő Mediációs Munkacsoport a büntetőjogi közvetítés intézményével is foglalkozik, amely különösen a fiatalkorú elkövetők esetében volna előremutató megoldás.

A „Bírók a Mediációért” Egyesület MEDIÁCIÓS PANORÁMA címmel nemzetközi konferenciát szervez 2013. Június 14-15. között. A kőszegi konferencián a jogi hivatásrendek és hivatásos mediátorok jeles külföldi előadókat hallgathatnak meg és a magyar bíráknak is lehetőségük lesz bemutatni a hazai bírósági közvetítői rendszert.

2013. márcus 25.