Perszimuláció a Nyitott Bíróság program keretében Debrecenben

6 év, 4 év 6 hónap és 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a három fiatalt, akik ittas állapotban, kábítószer hatása alatt még 2013. október 28-án éjszaka próbáltak meg kirabolni egy párt egy Sötét utcai parkban. Csoportosan elkövetett rablás kísérletének bűntettében, valamint kábítószer birtoklása vétségében mondta ki őket bűnösnek a bíróság. Békés Csaba és Hiszt Erika sértettek azóta is a történtek hatása alatt állnak, a lánynak rémálmai vannak, pszichoterápiás kezelésre szorul. A három vádlott közül Merész Elek ártatlannak vallotta magát, Bármi Áron és Gaz Ella ugyanakkor bocsánatot kért a sértettektől. A Rozsnyai Balázs (Hajdúböszörményi Járásbíróság bírája) által vezetett büntetőtanács a társtettesi elkövetést, az ittas állapotot és a kábítószer befolyását fokozottan súlyosító körülményként vette figyelembe.

A bűncselekmény akár igaz is lehetne, ez azonban a Hajdúböszörményi Járásbíróság bírái által kitalált történet, amelyet a Nyitott Bíróság program keretében adtak elő a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola továbbképzős növendékeinek közreműködésével, a Debreceni Törvényszéken.

A perszimuláción a büntetőügy mellett egy polgári peres eljárást is eljátszottak, Csontos Tibor, a Hajdúböszörményi Járásbíróság elnökének vezetésével. Az interneten telefont vásárló vevő – felperes -, az eladó SHR – Semmi Hasznom Rajta – webshop tulajdonosát – alperes - illetve a jogi képviselőket a Hajdúböszörményi Musical Amatőr Színjátszótársulat tagjai alakították.

A büntetőeljárást bemutató előadás érdekessége volt még, hogy a vádlottakat bilincsben, vezető száron hozó börtönőrök valóban a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet dolgozói voltak, a színészekre csatolt bilincs pedig már számtalan igazi bűnöző csuklóján is kattant korábban.

A mai perszimuláción 8 debreceni középiskolából 150-en vettek részt. Az előadások által a diákok betekinthettek a tárgyalási folyamatba, ezen túl azonban olyan esetek ismerhettek meg, amelyeknek esetleg ők maguk is részesei, szemtanúi lehetnek a valós életben. Az, hogy a gyerekek megtalálták a kapcsolódási pontokat, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az előadások végeztével szinte záporoztak a kérdések Kahler Ilona törvényszéki elnök, Csontos Tibor és Rozsnyai Balázs felé. Többek között a rablás, verekedés, jogos védelem, előzetes letartóztatás témaköre került szóba. A válaszokban elhangzott az is, ha valaki bűncselekményt lát, akkor meggondolatlanul ne avatkozzon bele, viszont azonnal hívja a 112-t.

A nagy sikernek örvendő perszimuláció előadássorozata májusban folytatódik.

Debrecen, 2014. április 25.

További képek a törvényszék honlapján>>>