Perszimuláció Szegeden

Életfogytig fegyházban marad a "Léder-család" - Perszimuláció középiskolásoknak a Szegedi Törvényszéken
A Szegedi Törvényszék dr. Mészáros Áron vezette büntető tanácsa első fokon életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte Léderer Gusztáv I.r. vádlottat, aki leghamarabb 40 év elteltével, míg Léderer Gusztávné II.r. vádlott leghamarabb 35 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra.

A hír igaz, azonban a tárgyalásra csak a szegedi  Deák Ferenc Gimnázium, a Tömörkény István Gimnázium, az Eötvös József Gimnázium, a Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium és a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium közel száz diákja számára 2014. március 8. napján a Szegedi Törvényszéken megrendezett perszimuláció keretében került sor.

A perszimulációs tárgyalásra az Országos Bírósági Hivatal elnöke által meghirdetett "Nyitott bíróság" program keretében került sor, amelyen a Szegedi Törvényszék a Szegedi Ítélőtáblával együttműködésben vesz részt.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke az átlátható, nyitott igazságszolgáltatás jegyében indított előadássorozatot a középiskolákban, „Nyitott Bíróság” címmel. A kezdeményezés mottója: "Attól félsz, amit nem ismersz."

A program keretében az ítélőtábla és a törvényszék két éve írt alá együttműködési megállapodást több szegedi középiskolával, amelynek keretében a tanév őszi félévében bírák, titkárok, tartottak előadást a középiskolákban alapvető alkotmány -, polgári -, büntető - és munkajogi ismeretekből azzal a nem titkolt céllal, hogy jogkövető állampolgárokká váljanak.

Ebben a félévben a program keretében az érdeklődő középiskolások részt vesznek bírósági tárgyalásokon, valamint a most megrendezett interaktív jellegű perszimuláción ahol "játékosabb" formában ismerkedhettek meg egy büntető tárgyalás menetével.

A Szegedi Törvényszék bírósági titkárai, fogalmazói és ügyintézői egy 1925-ben megtörtént súlyos emberölési esetet vettek alapul a perszimulációhoz, mely ügyet a Kúria 1926-ban tárgyalta. A tényállás lényege szerint Léderer Gusztáv és felesége, Schwartz Mária közös ismerősüktől, a tehetős Kodelka Ferenctől több millió forintot csaltak ki, majd a csalás leplezése érdekében eldöntötték, hogy megölik a sértettet. Kodelka gyakori vacsoravendég volt a vádlottaknál, s Léderer Gusztávnéval -akit gyakran halmozott el drága ajándékokkal- egy idő után közelebbi kapcsolatba  került. Egy ilyen vendégség során a sértett -akit ekkor már egy előnyös külföldi üzlettel kecsegtetve egy nagyobb összegtől megfosztott a Léderer házaspár- a vádlottak lakásában töltötte az éjszakát. Mikor a sértett elaludt, Léderer Gusztáv az ágyához lopózott, majd közvetlen közelről fejbe lőtte, felesége pedig a nyomok eltüntetésében segédkezett. A férj ezt követően annak érdekében, hogy a bűncselekményre ne derüljön fény, a holttestet feldarabolta, s bőröndökben a folyóba dobta.

A „Nyitott Bíróság” program áprilisban polgári jogi tárgyú előadássorozattal folytatódik.

Szeged, 2014. március 7.