Perszimulációval egybekötött drogprevenció a Balassagyarmati Törvényszéken

2015. június 15-én nemcsak a tanév, hanem a Balassagyarmati Törvényszék „Nyitott bíróság” programjának középiskolás panelje is véget ért. A szécsényi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola 11. évfolyamos diákjai a program utolsó elemeként egy perszimuláción vettek részt.
 
A perszimuláció a program utolsó eleme, így a diákok a korábbiakban már egy rendhagyó osztályfőnöki órán, börtönlátogatáson és bírósági tárgyaláson is részt vettek.
 
A perszimuláció alapjául egy, a fogvatartottak által előadott fórum színház típusú előadás története szolgált, amely arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy a mai fiatalok milyen könnyen rossz útra léphetnek, válhatnak bűnelkövetőkké, vagy bűncselekmény áldozatává.
 
A történet főszereplője egy tizenéves fiú, aki becsületes, jól tanul és célja (kismotor vásárlása) érdekében hajnalban újsághordásból gyűjt magának pénzt. Sajnos a naivitás és a könnyű pénzszerzés reménye végül rossz útra tereli és alvilági szereplők drogterjesztésre veszik rá. Paradox módon egy, az italába csempészett szer hatására maga is kórházba kerül. A látott konkrét eset jogilag releváns következményeit a diákok perszimuláció keretében ismerhették meg, dr. Decsi Ágnes bírósági titkár közreműködésével. 
 
A program a középiskolások számára szeptemberben folytatódik.
 
Balassagyarmat, 2015. június 16.