Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja a Kecskeméti Járásbíróságon

2013. október 25-én a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából tartott nyílt nap keretében a kecskeméti ÁFEOSZ Kereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium 13. L. osztályos tanulói ismerhették meg a Kecskeméti Járásbíróságot. 
 
Dr. Salamon Enikő a Kecskeméti Járásbíróság polgári ügyszakos bírája kísérte körbe a diákokat, megmutatta a panaszirodát, ahol éppen ügyfélfogadás zajlott, majd a Dísztermet és a közelmúltban kialakított tanúszobát is. Ezt követően a bírónő az egyik tárgyalóteremben mesélt a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napjáról, amelyet az Európai Tanács Miniszteri Bizottságának döntése alapján minden év októberében rendeznek meg azzal a céllal, hogy az állampolgárok tisztában legyenek azzal: a bíróságok nemcsak büntetéseket szabnak ki, hanem olyan szolgáltatást nyújtanak, amely elősegíti a jogi ügyek intézését. 
 
A bírónő kiemelte, hogy gyakran a felnőttek sem tudják pontosan mit is jelent a polgári igazságszolgáltatás, ezért példákkal ismertette az egyes ügy típusokat, számos hasznos tanáccsal látta el a diákokat szerződés kötéssel, az írásba foglalás fontosságával kapcsolatban.
 
A 13. L. osztály érdeklődésére tekintettel a bírónő rengeteg kérdésre adott választ a bíróság működésével kapcsolatban, elmesélte legérdekesebb ügyeit. A diákok kipróbálhatták a bírói széket, és felvehették a talárt is.