Regionális képzés bíráknak és bírósági titkároknak Győrben

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a Széchenyi terv keretében képzéssorozatot indított Magyarország összes bírójának és bírósági titkárának. A program hivatott garantálni, hogy a hatályba lépő új jogszabályok – amelyek  megváltoztatták a magyar jogrendszert – a bírák és bírósági titkárok számára egységesen legyen értelmezhetőek.

Az Alaptörvényről és a Szervezeti és jogállási törvényekről szóló képzés a mai napon, 2013. március 19-én az ETO Park Hotelben került megrendezésre. A regionális tanácskozáson részt vett Győr-Moson-Sopron Megye, Komárom-Esztergom Megye, Vas Megye és Veszprém Megye valamennyi bírója és bírósági titkára.
Dr. Havasiné dr. Orbán Mária, a Győri Ítélőtábla elnöknek köszöntője után dr. Vadász Viktor, a Magyar Igazságügyi Akadémia vezetője, beosztott bíró ismertette a képzéssorozat programját és a mai tanácskozás tervezetét.   

A szakmai előadások közül elsőként dr. Smuk Péter a Széchenyi István Egyetem Állam-és Jogtudományi Karának egyetemi docense, az Alkotmányjogi és Politikatudományi Tanszék általános és tudományos dékánhelyettese az Alaptörvény Alapvetés fejezetéről beszélt. Előadásában érintette az Alaptörvény megalkotását, felépítését és a kihirdetése óta elfogadott módosításait és kiemelte a jogalkalmazói tevékenységgel összefüggő lényeges elemeket.

Ezt követően dr. Hajas Barnabás az Országgyűlési biztos Hivatala Közjogi Főosztály vezetője Szabadság és felelősség, dr. Hörcherné dr. Marosi Ildikó Kúriai bíró Államszervezet című előadása hangzott el, majd dr. Nyujtó Katalin főosztályvezető helyettes, beosztott bíró, az Országos Bírósági hivatal Humánpolitikai Osztályának vezetője a bírák jogállásról szóló törvényről beszélt.

A képzéssorozat kedden és szerdán két napos, a Munka törvénykönyvéről szóló előadássorozattal folytatódik.

Győr, 2013. március 19.