Regionális nemzetközi konferencia a Magyar Igazságügyi Akadémián

A Magyar Igazságügyi Akadémián rendezték meg 2014. szeptember 12-én az Európai Igazságügyi Hálózat (EIH) regionális találkozóját a külföldi ítélet érvényének elismerése és a büntetés végrehajtásának átvétele során felmerülő jogértelmezési és joggyakorlati kérdések témájában. A konferencia az EIH támogatásával, dr. Czine Ágnes EIH kontakt pont és az OBH Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya közös szervezésében valósult meg.

A rendezvény osztrák, szlovák, német és román meghívottjai mellett a magyar résztvevők valamennyi bírósági szintet képviselték, jelen voltak továbbá az ügyészség és az Igazságügyi Minisztérium képviselői is.

Megnyitó beszédében dr. Gyarmathy Judit, az OBH elnökhelyettese a nemzetközi vonatkozású ügyek növekvő számára figyelemmel az egymással földrajzi közelségben lévő tagállamok képviselői közötti konzultáció fontosságát hangsúlyozta, melyre a konferencia kiváló alkalmat nyújt.

Dr. Czine Ágnes felszólalásában elmondta, hogy az EIH 1998-ban jelent meg jogforrási szinten, és tíz évvel később az Európa Tanács határozatban szabályozta működését. Úgy fogalmazott, a hálózat célja, hogy egyszerűbbé tegye a bűnügyi együttműködést a mindennapokban.
Kiemelte, hogy 2004 májusától, Magyarország EU-csatlakozásától kezdődően az Európai Tanács, illetve az Európai Parlament rendeletalkotási tevékenysége erősödött, az irányelvek számát tekintve azonban csökkenés figyelhető meg a jogszabályalkotási folyamatban.  Hozzátette, hogy az uniós jogforrásoknak való megfelelés nem kis feladatot ró a nemzeti tagállamok igazságszolgáltatására. Ebben segítenek kapcsolattartóként az EIH-kontaktpontok, akik hazánkban az igazságügyi tárcánál, az ügyészségen és a bíróságon is megtalálhatóak.

A külföldi ítélet érvényének elismerése és a büntetés végrehajtásának átvétele témakörben előadást tartott Johannes Martetschläger, a bécsi főügyészség ügyésze és Guntram Hahne, a berlini főügyészség ügyésze. Mihaela Ramona Cretu, a marosvásárhelyi fellebbviteli bíróság bírája az európai elfogatóparancs kiadása során felmerülő jogértelmezési kérdésekről számolt be.

A konferencia magyar előadói a helyi bírósági szinttől, az ítélőtáblákig képviselték a magyar bíróságokat és a hazai gyakorlatról és felmerülő problémákról tartottak magas színvonalú előadásokat. A konferencia során lehetőség volt a "jó gyakorlatok" megismerésére is, több hozzászólás alkalmat adott a témával kapcsolatos belföldi és tagállami tapasztalatok megvitatására.

Budapest, 2014. szeptember 26.