Rekord „Nyitottság”

Rekordot döntött a Nyitott Bíróság program Zalában: a Zalaegerszegi Járásbíróságon, a Zalaegerszegi Törvényszéken, illetve a Nagykanizsai Járásbíróságon 2016 márciusában több mint félezren vettek részt a programban.
 
Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) az átlátható, nyitott igazságszolgáltatás jegyében indított programot 2012-ben „Nyitott Bíróság” címmel, elsősorban – de nem kizárólag -  diákok számára. 
 
Az "Attól félsz, amit nem ismersz” mottójú  program célja, hogy a diákok megismerkedjenek az igazságszolgáltatás rendszerével, tisztában legyenek tetteik következményével.  A Nyitott Bíróság program keretében az iskolások osztályfőnöki órákon, bírósági látogatások alkalmával  tájékoztatást kapnak a legalapvetőbb jogi ismeretekről, így többek között a hatalmi ágak elválasztásáról, az igazságszolgáltatás és a bírói függetlenségről, a bírósági szervezetrendszerről, az eljárási szabályokról, a legfontosabb jogágakról, a polgári, a büntető, a munkaügyi és a közigazgatási perrel kapcsolatos legalapvetőbb rendelkezésekről, továbbá a perbeli jogokról és kötelezettségekről. 
 
A programban részt vevők a bíróságokon tárgyalásokat látogathatnak, ítélethirdetéseket hallgathatnak, s épületlátogatáson, illetve tárlatvezetésen vehetnek rész. 
 
A zalai bíróságok mindig nagy hangsúlyt feltettek a Nyitott Bírósági programokra, amelyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a diákok, illetve egyéb (pl. nyugdíjas klubok, egyesületek) csoportok körében. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy 2016 márciusában 17 programon 567 fő vett részt. A többség diák, akik tárgyalás-, illetve épületlátogatásra érkezett, de 2016. március 31-én a Zalaegerszegi Törvényszék egy Deák-körút részeként egy 35 fős nyugdíjas csoportot is fogadott, akiknek a tárlatvezetésen túl a Deák-torta receptjével is kedveskedtünk. 
 
Köszönhetően a Nyitott Igazságügy együttműködésnek több csoport  börtönlátogatással is egybekötötte  a bírósági programot. A Nyitott Igazságügy együttműködésről bővebben itt olvashatnak.
 
Zalaegerszeg, 2016. április 05.