Rendkívüli ülés a Pécsi Törvényszéken a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet miatt

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben Csongrád megyén kívül Baranya, Somogy, Zala és Vas megye is érintett lett. Erre figyelemmel, a Pécsi Törvényszék elnöke, dr. Rendeki Ágnes (képünkön, bal oldalon) 2015. szeptember 30-án a bírósági vezetők, a szakmai és operatív kapcsolattartók részvételével rendkívüli ülést tartott, amelyen jelen volt dr. Handó Tünde (képünkön, jobb oldalon), az Országos Bírósági Hivatal elnöke is.
 
A határzárral kapcsolatos bűncselekmények – határzár tiltott átlépése, határzár megrongálása, határzárral kapcsolatos építési munkák akadályozása, valamint az ezekkel halmazatban álló bűncselekmények – vonatkozásában korábban kizárólagos illetékességgel a Szegedi Törvényszék, illetve a Szegedi Járásbíróság rendelkezett, míg a határon lefolytatott eljárások eredményeként, az elfogadhatatlanság tárgyában hozott menekültügyi határozatok bírósági felülvizsgálatára a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság rendelkezett kizárólagos illetékességgel.
 
Az Országgyűlés a 2015.szeptember 29-én megtartott rendkívüli ülésén megszavazta az egyes polgári és büntető ügyekben eljáró bíróságok illetékességéről szóló törvényjavaslatot, amely szerint a határzárral kapcsolatos bűncselekmények elbírálását, valamint a határon lefolytatott eljárások eredményeként az elfogadhatatlanság tárgyában hozott menekültügyi határozatok bírósági felülvizsgálatát már nem csak Szegeden, hanem Pécsett és Zalaegerszegen is tárgyalják a bírák. A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba.
 
A törvény hatályba lépését követően, a Baranya megyei határszakaszon, illetve a Barcsi Járásbíróság illetékességi területén az államhatárra telepített határzárral kapcsolatos bűncselekmények elbírálása során a Pécsi Járásbíróság, a törvényszék hatáskörébe tartozó ügyekben a Pécsi Törvényszék jár el. 
 
A határon lefolytatott eljárások eredményeként, az elfogadhatatlanság tárgyában hozott menekültügyi határozatok bírósági felülvizsgálata során, Baranya megye területén, és a Barcsi Járásbíróság illetékességi területén benyújtott kérelmek tekintetében a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság illetékes eljárni nemperes eljárásban.
 
A jogszabályváltozás folytán Baranya megyében jelentősen növekedni fognak a bíróságokra háruló feladatok, ezért dr. Rendeki Ágnes, a Pécsi Törvényszék elnöke – már a törvényjavaslat előterjesztését követően – intézkedéseket tett a személyi, műszaki, technikai, informatikai, biztonsági, egészségügyi és infrastrukturális feltételeket biztosítása érdekében. 
 
Mivel a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején elkövetett határzárral kapcsolatos bűncselekményeket soron kívül kell tárgyalni, a Pécsi Járásbíróság 2015. október 1. és október 18. napja között valamennyi büntetőügyet egy későbbi időpontra elhalasztotta, az új időpontról az ügyfeleket megfelelő időben tájékoztatta. A Pécsi Járásbíróságon 14 büntetőbíró és 14 jegyzőkönyvvezető minden második nap hét tárgyalóteremben, hétköznap 8-16 óráig tartó munkarenddel, hétvégén 8-16 óráig tartó ügyeletben fog eljárni a migrációs bűncselekmények vonatkozásában. A határon lefolytatott eljárások eredményeként, az elfogadhatatlanság tárgyában hozott menekültügyi határozatok bírósági felülvizsgálata során, a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon nyolc bíró és két bírósági titkár fog eljárni, szükség esetén személyes meghallgatást tartani a törvényszék épületében. 
 
A rendkívüli ülést követően dr. Handó Tünde az OBH elnöke és dr. Rendeki Ágnes a Pécsi Törvényszék elnöke sajtótájékoztatót tartott, amelyen a helyi és az országos sajtó képviselőit tájékoztatta a válsághelyzet miatt szükséges intézkedésekről.
 
Pécs, 2015. október 1.