Sajtóbeszélgetés a Zalaegerszegi Törvényszéken

2016. október 21-én Zalaegerszegi Törvényszék sajtócsoportja sajtóbeszélgetést tartott a megyében dolgozó újságírókkal. A kötetlen sajtóbeszélgetésen a törvényszék sajtócsoportja  - dr. Beznicza Árpád, dr. Bartalné dr. Mentes Judit  szóvivők, valamint  Dénes Mónika, Balog Eszter, Simon Andrea  sajtótitkárok  -  és a média képviselői mellett a társzervezetek részéről,  dr. Pirger Csaba főügyészségi sajtószóvivő, valamint  Szépné Tóth Györgyi, a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet sajtóreferense vett részt.

A törvényszék különféle írásos segédanyagokkal – tárgyalótermi viselkedési útmutató; „a rendőri intézkedésről készült felvételek nyilvánosságra hozatalát tiltó bírósági ítéletek megsemmisítéséről” szóló alkotmánybírósági határozat; a tárgyalás sajtónyilvánosságára vonatkozó alapvető jogszabályok  összeállítása; a bírósági rendszer felépítéséről szóló tájékoztató; a jövő heti közérdeklődésre számot tartó ügyek jegyzéke – várta a sajtó munkatársait.

A beszélgetést moderáló dr. Beznicza Árpád bemutatta a törvényszék sajtócsoportjának új tagját, Simon Andreát, a Zalaegerszegi Járásbíróság bírósági ügyintézőjét, majd vitaindítóként az „örök kérdéseket” vetette fel:
- meg kellene- e engedni a szabályozásnak, hogy a bíró nyilatkozzon a saját ügyében;
- pártolandó-e az „élő” közvetítés a tárgyalásról;
- adjon- e a bíróság a nyomozás során történő letartóztatásról hírt egyáltalán;
- a korábbi elítélésről miként adható tájékoztatás;
- kiadható -e anonimizált büntetőítélet a sajtónak;
- ki a sajtó munkatársa; mi a helyzet a bloggerekkel;
- mennyiben nyilvánosak a tárgyalási jegyzékek;
- a polgári ügyekben helyes-e a mai szabályozás; adhat-e a bíróság ekörben tájékoztatást.

A beszélgetés során szó esett a sajtó munkatársainak külföldi tapasztalatairól,  az előzetes letartóztatás kapcsán kiadott bírósági  információkról, a tárgyalótermi felvételkészítés kérdéseiről, a választási határozatok visszás anonimizálásáról,  az Alkotmánybíróság e héten hozott döntéséről (http://www.alkotmanybirosag.hu/sajto/kozlemenyek/az-alkotmanybirosag-koz...) .

Felmerült továbbá, hogy milyen lehetőség van a sajtó képviselőink azonosítására, a szakmaiság – közérthetőség összeegyeztethető-e a sajtó tájékoztatása során, s hogy a börtönőrök miként fényképezhetők a tárgyalóteremben. Zárásként Balog Eszter sajtótitkár ismertette a korábban a sajtó részére kiküldött kérdőíves vizsgálat eredményét, megköszönve a sajtónak a pozitív és építő visszajelzéseket A tapasztalatok alapján az a javaslat született, hogy a törvényszék a bv. intézettel és az ügyészséggel együttműködve készítsen egy tájékoztató anyagot a sajtó számára az alapvető kérdésekkel, tudnivalókkal,  s a kiadványt  juttassa el a szerkesztőségeknek, illetve a sajtómunkatársaknak. A meghívottak üdvözölték azt az elképzelést is, hogy időszakosan sor kerül majd hasonló, több szervezet részvétele mellett zajló sajtóbeszélgetésre, a  a bíróság által koordinált helyi Nyitott Igazságügy program további partnereinek részvétele mellett. A tervek szerint a sajtó - kerekasztal beszélgetés következő szervezője a bv. intézet lesz.


Zalaegerszeg, 2016. október 21.