Sajtóérdeklődés a Kecskeméti Járásbíróságon tartott „Nyitott Bíróság” programon

A „Nyitott Bíróság” programsorozat keretében 2016. november 23. napján a Kecskeméti Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tizedik évfolyamos osztálya látogatott el a Kecskeméti Járásbíróságra. A rendezvény iránt a helyi televízió is érdeklődéssel volt. Gillyné dr. Malkócs Angéla sajtószóvivő a sajtó képviselőinek adott nyilatkozatában rámutatott a 2012. év szeptemberétől meghirdetett programsorozat lényegére, valamint ismertette a program által kínált lehetőségeket. Az iskola egy diákja is rövid interjú keretében nyilatkozott pályaválasztási terveiről.
 
A diákok a bíróság Dísztermében a 21 éves vádlott ellen rablás bűntette miatt indult eljárás első tárgyalásán vettek részt. A vádirati tényállás lényege szerint a vádlott 2016. év márciusában a kerítésen átmászva bement a 86 éves sértett udvarába, majd ajtófeszítés módszerével bement a lakóházba. A vádlott az időközben felébredt sértettet bántalmazta, majd jogtalan eltulajdonítás végett magához vette a sértett tulajdonát képező ingóságokat, összesen 14.150,- forint kárt okozva. Az igazságügyi orvosszakértői vélemény szerint a bántalmazás következtében a sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A sértett élemedett korára tekintettel a cselekménnyel kapcsolatban védekezési képessége súlyos fokban korlátozott volt. A tárgyaláson a vádlott élt vallomásmegtagadási jogával, az eljárás 2016. november 29. napján tanúk kihallgatásával folytatódik.
 
A tárgyalást követően dr. Túri Eszter bíró a hallgatóságnak a tárgyaláson felmerülő anyagi- és eljárásjogi, valamint szervezeti kérdésekről beszélt, így különösen a büntetéskiszabási körülményekről, a bírósági szervezetről, a bíróság összetételéről – az ülnökök személyéről – a büntethetőségi korhatárról, és az egyes büntetési és intézkedési nemekről.
 
Kecskemét, 2016. november 23.