Sajtótájékoztató a Kecskeméti Törvényszéken a migrációval kapcsolatban

A Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírája 2015. augusztus 29. napján elrendelte annak a három bolgár és egy afgán állampolgárnak az előzetes letartóztatását, akik ellen bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A bíróság végzése a gyanúsítottak által előterjesztett fellebbezés miatt nem emelkedett jogerőre.

A fenti ügy kapcsán Dr. Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke, egyben az OBT soros elnökhelyettese tartott sajtótájékoztatót, kiemelkedő sajtóérdeklődés mellett, külföldi médiumok részvételével, ahol elmondta, hogy az embercsempészés bűntettének és a migrációval kapcsolatos egyéb  (idegenrendészeti őrizet, menekültügyi őrizet, stb.) feladatoknak az elszaporodása jelenleg is jelentős munkaterhet jelent a bíróságok számára, ez azonban vélhetően drasztikusan emelkedni fog a parlament elé e héten kerülő törvénycsomag elfogadása esetén, amely bűncselekménnyé nyilvánítja a határzár megsértésével elkövetett tiltott határátlépést, ami a gyakorlatban akár napi több száz büntetőeljárást is jelenthet.

Dr. Bicskei Ferenc hangsúlyozta, hogy a migrációval kapcsolatos bírósági eljárásokat nem csak időszerűen, hanem szakszerűen is kell lefolytatni, amelyhez szükséges a jelenlegi infrastrukturális háttér bővítése, az emberi- és a technikai – elsősorban mobil informatikai – erőforrások esetében egyaránt.

A sajtótájékoztatóról többek között tudósított a Hír TV is, amelyet itt tekinthetnek meg.

Az MTVA teljes tudósítását a sajtótájékoztatóról itt tekinthetik meg.

A Petőfi Népe tudósítása itt olvasható.

Kecskemét, 2015. augusztus 31.