Sikeres Múzeumok éjszakája a Zalaegerszegi Törvényszéken

Június 21-én, szombaton 18:30 órától egészen 22:30 óráig volt ”nyitott” a Zalaegerszegi Törvényszék a látogatók előtt. Az egykori vármegyeháza épületébe a Múzeumok éjszakája program keretében lehetett bejutni. 
 
A törvényszék immár 3. alkalommal csatlakozott az „éjszakai kalandhoz”, mely során idén mintegy 200 látogató ismerkedett meg a műemlék épület történetével, a korabeli és mai joggyakorlattal, a bírósági rendszerrel. Vendégeink megtekinthették a tárgyalótermeket és  a bírósági könyvtárt is.
 
A „tárlatvezetést”  dr. Magyar Károly címzetes táblabíró, a Zalaegerszegi Törvényszék tanácselnöke tartotta,  H. Horváth Gyula előadóművésztől pedig egy-egy állomáson a vonatkozó történelmi  szemelvényeket hallhatták az érdeklődők. A hozzánk látogatók hallhatták Deák Ferenc 1932. évi híres  közgyűlési indítványát a nem nemesek számára biztosítandó – addig csak a nemességet illető – polgári és politikai jogokról, megismerkedhettek többek között a Vincze Gábor rabszemély, mint fertelmes káromkodó 1825-ös büntetőperében elhangzott Deák-vádbeszéddel, a könyvtár névadója,  dr. Degré Alajos családfájával, megtudhatták, mi az a patvarista, s kiderült az is, hogy 1824-ben  paráználkodott-e Lukács Kata a felgyújtott sárhidai Ebgondoltai csárdában. 
 
A programot „Egy kis éji zene” címmel az Egerszeg Vonósnégyes, illetve Csalló Gergely és Pánczél Kristóf dísz-termi koncertje zárta.
 
Képek a törvényszék Facebook oldalán.
 
Zalaegerszeg, 2014. június 23.