Sikeres Nyitott Bíróság program Veszprémben is

Népszerű a veszprémi (és Veszprém környéki) középiskolások körében a „Nyitott bíróságok” elnevezésű program, amelyhez – a korábbi években helyileg szervezett hasonló jellegű programok folytatásaként – a Veszprémi Törvényszék is csatlakozott.

A rendezvénysorozat keretében a bírák, bírósági titkárok és fogalmazók rendhagyó osztályfőnöki óra keretében nyújtottak betekintést a bírósági munkába. Az első félév során mintegy 25 középiskolai osztályhoz jutottak el a lelkes önkéntesek, és egy rövid összefoglalót követően kötetlen beszélgetés formájában tették számukra érthetőbbé a bíróságon folyó munkát, segítve egyúttal azt is, hogy a gimnazisták – megismerkedve az igazságszolgáltatás működésével – megalapozottabb döntést hozhassanak a pályaválasztás során is.

A tárgyaláslátogatások, amelyeken ezúttal is több középiskola diákjai vettek részt, szintén tanulságosak voltak a fiatalok számára – különösen, mivel az eljáró bírák előzetes  magyarázattal tették könnyebben érthetővé a tárgyalóteremben történteket.

A programsorozat különlegességeként az érdeklődő fiatalok számára lehetővé tette a Veszprémi Törvényszék, hogy szervezett formában, bírói kísérettel tekintsék meg az egykori (néhány éve még működő) várbörtön épületét, továbbá a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet 10 éve átadott, új létesítményét is. Míg a jelenleg is működő intézet látogatására 4 osztály kapott lehetőséget, addig a régi várbörtön épületét 25 osztály kereste fel.


Az együttműködés az abban részt vevő középiskolákkal a 2013/14-es tanévben is folytatódik, ezen felül a Veszprémi Törvényszék a következő félévben is várja új érdeklődő középiskolák, illetőleg osztályok jelentkezését a „Nyitott bíróságok” programra.


Veszprém, 2013. június 18.