Sikeresen zárultak a Kulturális Örökség Napjai a Veszprémi Törvényszéken

A Veszprémi Törvényszék a Nyitott bíróságok országos projekt keretén belül rendszeresen fogadja a történelmileg is jelentős, kuriózumnak számító várbörtönbe látogató diákokat, azonban a nagyközönség számára ez a lehetőség csak ritkán, jeles események alkalmával adott.
 
A „Kulturális Örökség Napjai 2014.” elnevezésű rendezvénysorozatban részt vevő több, mint 600 épület között a veszprémi Várbörtön – mint különleges helyszín – 2014. szeptember 20-21-én ismét megnyitotta kapuit a látogatók előtt. 
 
A Kulturális Örökség Napjai programsorozat hétvégéjén előzetes regisztráció, illetőleg személyes jelentkezés után, jogvégzett kollégáink vezetése mellett lehetett megtekinteni a régmúlt idők történelmi emlékeit őrző falakat.
 
A Veszprém Büntetés-végrehajtási Intézet segítségével a Veszprémi Törvényszék munkatársai eredeti állapotába állították vissza a várbörtön legalsó szintén elhelyezkedő egyik zárkát, ahol a látogatók kipróbálhatták a berendezést és a felszerelési tárgyakat, valamint a fogvatartottak ruházatát is megtekinthették. A zárka mellett egy kihallgató szobával is megismerkedhettek az érdeklődők.
 
A program megszervezésében és lebonyolításában a Veszprémi Járásbíróság bírái, bírósági titkárok és fogalmazók is részt vettek. A börtönlátogatásokat nagy érdeklődés kísérte, a programon több száz látogató vett részt. A Veszprémi Törvényszék a jövőben is tervezi hasonló rendezvények megtartását.
 
2014. szeptember 24.