Spanyol törvényszéki elnök látogatása Debrecenben

 
Az EJNT vezetői csereprogram keretében november 14-16. között látta vendégül a Debreceni Törvényszék Jose Antonio Varela Agrelo törvényszéki elnököt. Magyarországi látogatása első napján a Debreceni Törvényszék vezetői fogadták a spanyolországi Lugo városából érkezett elnököt. Dr. Kahler Ilona prezentációjában a magyar igazságszolgáltatás rendszerét, az igazságszolgáltatási reformot, az Országos Bírósági Hivatal tevékenységét, a bíróvá válás hazai rendszerét vázolta fel külföldi kollégájának. Emellett tájékoztatta őt a Debreceni Törvényszék szervezeti felépítéséről és 2015-16-os munkájáról.
Jose Antonio Valera Agrelo délután a Debreceni Járásbíróság új épületében járt, ahol többek között a közvetítői és gyermekmeghallgató szobát, valamint a debreceni jogszolgáltatás múltját bemutató állandó bíróságtörténeti kiállítást nézte meg, majd találkozott a Debreceni Járásbíróság vezetőivel és angolul beszélő bíráival, titkáraival. A nap végén a spanyol törvényszéki elnök Uzonyi Ferenc, debreceni festőművész műtermét és műhelykiállítását tekintette meg.    
 
November 15-én délelőtt a sajtószóvivői hálózat, a bírósági közvetítés, a „Nyitott Bíróságok” kezdeményezés, a tanúgondozás, a gyermekbarát igazságszolgáltatás, az eu. szaktanácsadói szolgálat országos és helyi eredményeinek bemutatásával folytatódott a program. A spanyol bírósági vezető délután a Debreceni Járásbíróságon egy „Nyitott Bíróságok” előadáson is részt vett, majd a Debreceni Református Kollégium európai hírű épületét és könyvtárát kereste fel.
 
November 16-án Jose Antonio Valera Agrelo a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium  két spanyol tannyelvű osztályában tartott egy-egy előadást Spanyolország és Galicia történeti, kulturális és gasztronómiai értékeiről, a spanyol igazságszolgáltatás rendszeréről. Ezt követően először a Hajdúböszörményi Járásbíróságon, majd a Debreceni Ítélőtáblán tett látogatást, ahol dr. Balla Lajos elnökkel találkozott. 
A spanyol törvényszéki elnök háromnapos debreceni programja a Nagyerdőn tett sétával zárult.   
 
  
 
Debrecen, 2016. november 17.