Szabálysértési konferencia a Budapest Környéki Törvényszék részvételével

A Budapest Környéki Törvényszék vezetői, bírói és titkárai is részt vettek Pest Megyei Kormányhivatal által szervezett Szabálysértési Szakmai Konferencián, melyen a szabálysértési ügyek intézésével érintett állami szervek problémáira igyekeztek megoldást találni bírósági, ügyészségi és rendőrségi szakemberek közreműködésével és részvételével.
 
Az eseményt dr. Tarnai Richárd kormánymegbízott nyitotta meg, rövid felvezető beszédében hívta fel a figyelmet a társszervek közötti együttműködés fontosságára.
 
A meghívottak között foglalt helyet dr. Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke, dr. Túri Ibolya, a Pest Megyei Kormányhivatal igazgatója, dr. Rózsa Zsolt főügyész-helyettes a Pest Megyei Főügyészség, illetve Fekete Csaba a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság képviseletében.
 
A meghívott vendégek a szabálysértési ügyek intézésének napi gyakorlata során előforduló problémákra világítottak rá.
 
Az „Elévülés, elzárás” témakörben Nagyné dr. Drahos Ibolya, a Budapest Környéki Törvényszék kollégiumvezetője indította az előadások sorát, őt Tucsányi István, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság alezredese követte „Lakóhellyel nem rendelkező elkövetők, a személyi körözés kérdései” című előadásával. Dr. Rózsa Zsolt főügyész-helyettes az „Óvodai nevelésben való részvételi kötelezettség és a tankötelezettség megszegésének szabálysértési tényállása, szülői felügyeleti jog” kérdéskör vizsgálta.
 
Bár az időkeret meglehetősen szűkre szabott volt, fenti előadásokon kívül a Pest Megyei Kormányhivatal járási hivatalainak munkatársai az „Áttétel hatáskör és illetékesség hiányában”, „A polgári jogi jogintézmények megjelenése a Szabálysértési Törvényben”, illetve „A Szabálysértési Törvény egységes jogalkalmazói gyakorlatának kialakítása az ügyészség és bíróság segítségével” tartottak – témájukat a munkájuk során felvetődött problémákon keresztül bemutatva – előadás. 
 
A szakmai konferenciát - valamennyi felszólaló részvételével – vita zárta és az a dr. Túri Ibolya igazgató asszony által megfogalmazott összegzés, hogy a rendezvény egy rendszeres szakmai konzultáció első állomása, a folytatás indokoltságát a nap eredményessége igazolta. 
 
Budapest, 2014. november 17.