Szakmai filmvetítés a Székesfehérvári Törvényszék szervezésében

Dr. Hámos Edit büntetés-végrehajtási csoportvezető bíró szervezésében, a rendező Gerő Marcell részvételével láthatták a Székesfehérvári Törvényszék érdeklődő (nemcsak büntető ügyszakos) bírái, titkárai, fogalmazói és néhány külsős szakember a „Káin gyermekei” című filmet.
 
 
A film szűk körben történő levetítése szerves folytatása volt a 2014 őszén ugyancsak a csoportvezető által kidolgozott „Jog és irodalom, avagy az elkövető, a bűn és a büntetés” című képzésnek, amit az aszódi fiatalkorúak intézetében tett látogatás, majd pedig ez év elején a tököli fiatalkorúak börtönében felvett „Bebukottak” című film megtekintése követett. (Az 1985-ben készült filmben gyilkosságért elítélt kamaszok vallanak a fiatalkorúak tököli börtönében. A film még abban az évben elnyerte a torinói fesztiválon a legjobb külföldi filmnek járó díjat, Magyarországon betiltották.)
 
A „Káin gyermekei” című film az előző film szereplői közül három – fiatalkorúként gyilkosságot elkövetett –, ma már 45 év körüli férfi mostani életét villantja fel, amelyben „a börtön örökségét, a saját tettük terhét, bélyegét cipelik a mai napig”. Ezek a szavak a rendező, Gerő Marcelltől hangzottak el, akivel a film vetítése után beszélgethettek a résztvevők, számos háttér információt megtudva a szereplőkről, a köztük és a film készítője között kialakult kapcsolatról. A beszélgetés legfontosabb kérdései -  amit maguk a szereplők is felvetettek -, van-e feloldozás számukra, esély az újrakezdésre, a társadalom felkészületlensége,  sztereotip gondolkodása a börtönviseltekről, a gyilkosságot – akárha fiatalkorúként is – elkövetőkről. A „kiúttalanság és a reménytelenség üzenetét” az egyik szereplő, Zsolt, a debreceni pszichiátrián így fogalmazta meg: „Amit demokráciának mondunk, igazából a XXI. század rabszolgatartása. Ha nincs semmid, kilöknek a perifériára, mintha nem is lennél állampolgár. Tehetetlen vagy, nem tudsz változtatni a helyzeten.” 
 
A témasorozat egy – ekként ugyan meg nem fogalmazott de lényegét és célját  tekintve nagyon is plasztikus – érzékenyítő képzés volt. A hallottak, látottak mind résztvevőt továbbgondolkodásra kell, hogy késztessenek. 
 
Székesfehérvár, 2015. március 23.