Számítástechnikai fejlesztés a Szombathelyi Törvényszéken

Számítástechnikai fejlesztés valósul meg a Szombathelyi Törvényszéken az Elektronikus szolgáltatások kiterjesztése és az emberi erőforrások optimalizálása az ítélkezés időszerűségének javítása érdekében megvalósuló EKOP 2.1.22 projekt keretében.

A nagyszabású informatikai fejlesztés során országosan gyakorlatilag -többek között- minden szerver ki lesz cserélve, a projektek keretében a bírósági informatikai rendszerek 60 %-a megújul, továbbá a fejlesztés része egy jelentős technológiaváltás is.

Az OBH Elnökének stratégiai céljai között szerepel a tárgyi feltételek biztosítása, azok optimális elosztása és hasznosítása, a bírósághoz való hozzáférés egyszerűsítése is. A projekt jövőbeni célja az is, hogy az ügyfelek igazgatási panaszaikat a  nap 24 órájában online felületen be tudják nyújtani, továbbá internetes felületen tájékoztatást kapjanak a tervezett ügyük várható hosszáról, így a bírósághoz fordulók -vagylagos illetékesség esetén- eldönthetik, hogy melyik bíróságon indítják meg a pert. A felek és képviselőik internetes felületen a nap bármelyik időszakában tájékozódhatnak majd arról, hogy az ügyben kitől, milyen irat érkezett. A Bírósági Elektronikus Figyelmeztető Rendszer célja pedig az, hogy a felek és képviselőik a folyamatban lévő ügyeikben minden olyan eljárási eseményről sms-ben vagy e-mailben értesítőt kapnak, amelyet az eljárási szabályok nem tiltanak.

A törvényszék -többek között- 83 vékonyklienst, 20 monitort, 3 szervert kap, amely lehetővé teszi a hatékonyabb és gyorsabb munkavégzést és fentiek megvalósítását.

Szombathely, 2014. június 4.