Szombathelyi Civil Kerekasztal által életre hívott „Nyitott kapuk - átlátható hivatalok” projekt

Különleges vendégeket köszönthetett a Szombathelyi Törvényszék 2014. április 17-én. A Szombathelyi Civil Kerekasztal -amely célul tűzte ki a helyi civil szervezetek összefogását, koordinálását, érdekképviseletét- által életre hívott „Nyitott kapuk - átlátható hivatalok” megnevezésű projekt keretében a helyi civil közösségek érdeklődő tagjait fogadta a bíróság. Ez a civil kezdeményezés mind célját, mind szellemiségét tekintve teljes összhangban van a törvényszék által is prioritásként kezelt „Nyitott Bíróság” programmal, hiszen rendkívül fontos a bíróságok munkájának megismertetése a társadalom szélesebb rétegei számára.

A kettő turnusban érkező látogatókat Dr. Andor Szabolcs, a törvényszék elnöke köszöntötte, aki előadásában bemutatta a bíróságok szerepét, feladatát, a bírósági rendszer felépítését, a bírói jogállás szabályrendszerét. Az elhangzottakkal kapcsolatban az érdeklődők számos kérdést, felvetést fogalmaztak meg.

Dr. Tauber Ákos bírósági titkár a vendégeket érintő civil joggal kapcsolatban tartott tájékoztatást, majd újabb érdekes előadást hallhattak a Szombathelyi Törvényszék és a megyei bíráskodás történetéről, amely érintette az építészetet éppúgy, mint a törvényszékkel kapcsolatba hozható neves személyek, bírósági vezetők munkásságát. Az előadásokat követően a résztvevőket épületlátogatásra is meginvitálta Szabó Ákos könyvtáros, amely során a patinás központi épület máskor rejtett zugai és feltárultak az érdeklődők előtt, így megtekintették a pompás dísztermet, az alagsori egykori siralomházat éppúgy, mint az elnöki irodát és a nívós kialakítású kollégiumi termet. A látogatás a visszajelzések alapján sikeresnek volt mondható, a civilek a látottakkal és hallottakkal elégedetten távoztak.

Szombathely, 2014. április 25.