Tágra nyíltak a Szegedi Törvényszék bíróságainak kapui

A Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából idén a Szegedi Törvényszék és annak illetékességi területén működő valamennyi járásbíróság, továbbá a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság is önálló nyílt nappal és változatos programokkal várta az érdeklődőket.
 
A program első állomásaként 2014. október 17-én a Csongrádi Járásbíróság fogadta az érdeklődőket.
 
2014. október 22-én a Szegedi Törvényszék és a Szegedi Járásbíróság, a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, a Hódmezővásárhelyi és Makói Járásbíróság rendezett önálló nyílt napot.
 
A Szegedi Törvényszék Szeged, Széchenyi tér 4. szám alatti épületében a látogatók nem csak az egyébként látogatók elől elzárt bírósági dolgozószobákba, bírósági könyvtárba vagy az elnöki irodába léphettek be, de az egyébként bírósági dolgozók számára is oly kevéssé ismert pincét és a padlást is megtekinthették.
 
 
A program keretében a bíróság és média kapcsolatáról dr. Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke és dr. Joó Attila, a büntető kollégium vezetője tartott előadást, a helyszíni bírság kiszabásának, megfizetésének gyakorlatáról és a megfizetés elmaradása esetén alkalmazható jogkövetkezményekről dr. Ódry Krisztián bírósági titkár tájékoztatta az érdeklődőket, míg a közvád és magánvád alapján folyó büntetőeljárások alapvető jellemzőiről dr. Kóbor Jenő igazgatási feladatok ellátására felkért bíró tartott előadást. Az előadás sorozatot egy a polgári és büntető ügyszak sajátos kapcsolódási pontjaként jellemezhető polgári jogi igény érvényesítésének lehetőségeiről és szabályairól szóló előadás követte, amelyet dr. Nánási Illés és dr. Tolna András igazgatási feladatok ellátásra felkért bírók prezentáltak. Végül az érdeklődők megismerhették Kanyáriné dr. Tuska Mariann bírósági titkár előadásában a mediációs eljárást. A Szegedi Törvényszék és a Szegedi Járásbíróság közös nyílt napját a Díszteremben megtartott perszimuláció zárta.
 
A Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság első ízben csatlakozott a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából megrendezésre kerülő programokhoz és a Bírósági Nyílt naphoz is. A bíróságra érkezőket Varga Emilné dr. elnökhelyettes köszöntötte az épületről illetőleg a bíróság felépítéséről Bókáné dr. Vásárhelyi Tünde bírósági ügyintéző tartott előadást. Ennek keretében az érdeklődők betekinthettek a bíróság egyébként hétköznap nyilvánosság számára nem nyitva álló helységeibe is. A program dr. Cséffán József, az Alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium kollégiumvezetőjének „Az igazság útja” című előadásával folytatódott, majd az érdeklődők egy rendhagyó, narrációval egybekötött perszimuláción vehettek részt, amelyen nem csak a bíróság alkalmazottjai (dr. Szabó László, dr. Telegdy Gergely bírók, dr. Böröcz Judit, bírósági titkár, dr. Ottovay István, fogalmazó), hanem a gyakorló életben ügyvédként eljáró egyetemi oktató kollégák (dr. Gémes Gábor, dr. Waldmann Gábor) is bevonásra kerültek.
 
A Hódmezővásárhelyi Járásbíróságon megtartott nyílt nap alkalmából a bíróság épületét és a bíróság történetét dr. Zsurzsa József, igazgatási feladatok ellátására felkért bíró mutatta be az érdeklődőknek, majd előadásából megismerhették a magyar igazságszolgáltatás és bírósági szervezeti rendszer felépítését és működését, a bíróságok feladatait és a bírói életpályát. A polgári és büntetőeljárások alapvető jellemzőiről dr. Perényi Nóra, bírósági titkár, míg a tanúként idézettek jogairól és kötelezettségeiről, a tanúgondozás intézményeiről dr. Kánvási Edina, bírósági ügyintéző tájékoztatta a megjelenteket.
 
A Makói Járásbíróságon a bíróság épületét dr. Bittera Ádám a bíróság elnöke mutatta meg, az érdeklődők pedig előadást hallgathattak meg a magyar jogrendszer alapjairól, a bírósági szervezetrendszer felépítéséről és működéséről, a Makói Járásbíróság szervezeti felépítéséről, valamint a polgári előadások alapvető jellemzőiről dr. Lakatos Lajos Sándor és dr. Égető Sándor bíró urak előadásában.
 
A Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából megrendezett programsorozatokon eddig több mint 230 fő kereste fel a Szegedi Törvényszék valamely bíróságát. A program zárására 2014. november 14. napján kerül sor, amikor is a Szentesi Járásbíróság 9 órától nyílt nap keretében várja az érdeklődőket.
 
Szeged, 2014. október 28. 
 
A rendezvényen készült képekért kattintson ide.