Tájékoztató a 2015. évi soron kívüli ülnökválasztás eredményéről

Tájékoztató a 2015. évi soron kívüli ülnökválasztás eredményéről


Magyarország Köztársasági Elnöke a 2015. évi soron kívüli ülnökválasztást – az OBH Elnökének javaslatára - 2015. augusztus 1. napja és 2015. szeptember 30. napja közé eső időtartamra tűzte ki.

A választás többségében  eredményesnek tekinthető, a visszajelzések alapján elmondható, hogy rendben és problémamentesen lezajlott.

Jelöltek hiányában azonban néhány járásbíróságra - a bíróság  elnökének, valamint az önkormányzat vezetésének minden erőfeszítése ellenére - nem sikerült az OBHE határozatban meghatározott számú ülnököt megválasztani, azonban ez nem akadályozza a bíróságok működését. Jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy a törvényszékre megválasztott ülnök – a törvényszék elnökének intézkedése alapján  -  a járásbíróságon, illetve a közigazgatási és munkaügyi bíróságon  is elláthassa ülnöki tevékenységét.

A megválasztott ülnökök részére a megbízólevél a legtöbb esetben már átadásra került, illetve a  bíróságok elnökei előtt az esküt is letették, így nincs akadálya annak, hogy megkezdhessék ülnöki tevékenységüket.

Az újonnan megválasztott ülnökök munkájához sok sikert kívánunk!