Tanévzáró - A Keszthelyi Járásbírósággal ismerkedtek a diákok

A tanév zárásaként 9. osztályos keszthelyi diákok ismerkedtek a helyi járásbírósággal, ahol a rendhagyó osztályfőnöki óra mellett egy-egy büntetőügy tárgyalásán is részt vehettek.
 
A Keszthelyi Járásbíróságon a Nyitott Bíróság program keretében a diákok végigbarangolhatták az épületet, jártak a könyvtárban, az irattárban, az őrizetes szobában, s megtekinthették a bíróság történeti kiállítását is. 
 
A „séta” után  dr. Kiss Judit bíró, dr. Koller Csilla bíró és dr. Sárompek Csilla járásbírósági titkár  rendhagyó  osztályfőnöki órára invitálta a fiatalokat, akik a bíróság munkatársaitól a hatalmi ágak megosztásáról, az  igazságszolgáltatás főbb feladatairól, a magyar bírói rendszer felépítéséről, a polgári jog és a büntetőjog különbségeiről, a tárgyalás menetéről és a bírósági közvetítés gyakorlatáról kaptak tájékoztatást.  Korukra való tekintettel szó esett a fiatalkori bűnözés témájáról és hallhattak arról is, mi történik, ha a fiatalkorúakat érint egy  bírósági eljárás.
 
Ezt követően mindkét nap (június 16-án és 17-én) sor került egy-egy tárgyalás meghallgatására is. A diákok  dr. Palotay András, illetve dr. Sinkó Vilmos bírók folyamatban lévő büntetőügyeibe „pillanthattak” bele. 
 
 
A Nyitott Bírósági programról itt olvashat bővebben:
 
 
Zalaegerszeg, 2015. június 23.