„A tanúgondozás tapasztalatai és továbbfejlesztése” címmel workshop a Szegedi Törvényszéken

A Szegedi Törvényszék 2014. június 12. napján „A tanúgondozás tapasztalatai és továbbfejlesztése” címmel rendezett workshoppot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Csongrád Megyei Főügyészség, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, valamint a Csongrád Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata képviselőinek részvételével.
 
A Szegedi Törvényszék sikeresen pályázott a Magyary Zoltán program keretében meghirdetett „Szervezetfejlesztési Program Államigazgatási és Igazságszolgáltatási Szervek számára” elnevezésű pályázaton. A pályázat keretében a Szegedi Törvényszék vállalta, hogy az eddig kizárólag Szeged, Széchenyi tér 4. szám alatt elérhető tanúgondozói szolgálatot az illetékességi területén működő valamennyi járásbíróságra kiterjeszti.
 
A Szegedi Törvényszék 2013. március 15. napjától működtet tanúgondozói szolgálatot, amelynek keretében a bíróságra tanúként megidézett személyeket az idéző végzéshez mellékelt tájékoztató útján tájékoztatja a tanúi minőséggel összefüggő jogairól és kötelezettségeiről, az épület megközelíthetőségeiről, valamint a törvényszéken működő tanúgondozók elérhetőségéről.
 
A tanácskozáson dr. Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke, valamint dr. Werner Zsolt, tanúgondozói feladatokkal megbízott bírósági ügyintéző ismertették a törvényszék eddigi tapasztalatait amely szerint a tanúgondozás intézménye iránti érdeklődés, a tájékoztatás iránti igény - a mellékelt tájékoztató ellenére is - folyamatosan növekszik, az állampolgárok a tanúzási kötelezettségükkel összefüggésben felmerülő kérdéseikkel, problémáikkal gyakran fordulnak a bírósági tanúgondozókhoz.
 
A mai tanácskozás célja elsődlegesen az volt, hogy a társhatóságok képviselői megosszák egymással az e körben szerzett tapasztalataikat, hiszen a meghívott szervek munkájuk során eltérő minőségben találkoznak a tanúkkal, így minden intézmény egyedi módon közelíti meg tájékoztatásuk módját.
 
Az eredményes tanácskozás tapasztalatai, a jelenlévők által megosztott ismeretek, ötletek, a különböző látásmódok megismerése nagyban fogja segíteni a jelenleg is sikeresen működő tanúgondozói intézmény továbbfejlesztését a Szegedi Törvényszéken.
 
Szeged, 2014. június 12.