Tanúgondozás a zalai bíróságokon

A zalai bíróságokon – elnöki rendelkezés alapján 2008-tól van tanúgondozás.
A tanúgondozás a tanúk tájékoztatását jelenti a bíróson való megjelenéssel, a tanúvallomás megtételével, annak módjával, továbbá a tanúk jogaival és kötelezettségeivel kapcsolatos tudnivalókról. A megye minden bíróságán tanúgondozást végző tisztviselők működnek.
A tanúknak szóló valamennyi kibocsátott idézésen fel van tüntetve, hogy a tanú milyen módon tud kapcsolatba lépni e tisztviselőkkel.

Négy év alatt összesen mintegy ötezer esetben fordultak kéréssel, bejelentéssel a tanúként idézettek a Zala megyei bíróságok tanúgondozóihoz. Az esetek túlnyomó többségében az érdeklődök telefonon kértek felvilágosítást, de az utóbbi időben az elektronikus levélben való kérdezések száma  is nőtt. A leggyakoribb kérdések a távolmaradás lehetőségével, annak igazolásával, a költségtérítéssel - a büntetőügyekben – a vádlottak távollétében való tanúskodás feltételeivel, valamint az írásbeli tanúvallomás lehetőségeivel voltak kapcsolatosak.

A Zalaegerszegi Törvényszék elnöke – megvizsgálva a tanúgondozás gyakorlatát – arra a következtetésre jutott, hogy az intézmény betölti rendeltetését, azt az állampolgárok igénylik. A tanúgondozás a megfelelően felkészült, jó kommunikációs készségű bírósági munkatársaknak köszönhetően a tanúként idézett személyek megelégedésére működik.

A tanúgondozás további fenntartására szükség van, hiszen az erősíti a bíróság „ügyfélbarát”, szolgáltató jellegét, javítja a bírósághoz való hozzáférés színvonalát, és alkalmas a bírák ítélkező munkán kívüli terhének csökkentésére. A körültekintő tájékoztatás emellett hozzájárul az eljárások időszerű lebonyolításához.

Zalaegerszeg, 2013. december 3.