Tárgyaláslátogatás és előadások a Gyöngyösi Járásbíróságon

A Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Középiskola és Kollégium négy osztálya vett részt a 2014. december 9-én megrendezett komplex tájékoztató programon. Ennek keretében a diákok ellátogattak a Gyöngyösi Járásbíróságra, ahol dr. Szendrák Dominika bírósági titkár segítségével megismerkedtek a bíróság patinás épületével, majd nyomon követhettek egy izgalmas büntetőtárgyalást, melyet dr. Takács Beatrix elnökhelyettes tartott.
Ezzel egyidőben dr. Hegedűs Ákos bíró és dr. Ruszin-Veres Olga Zs
 
ófia bírósági titkár osztályfőnöki óra keretében, a középiskolában tartott előadáson mutatta be a bíróságok igazgatását és a bírói hivatás lényegét, kitérve különösen a bírói függetlenség intézményére, a bíróvá válás folyamatára. A diákok kezdeményezésére és aktív részvételével az előadás törzsanyaga kiegészült az életből vett és a diákokat érintő jogi esetek megoldásával, így színes példákon keresztül nyertek betekintést az egyes eljárási formákba.
 
A rendezvény nem előzmények nélküli, hiszen folytatása a „Nyitott bíróság” program 2013-ban elkezdett, és több alkalommal sikeresen lebonyolított eseményeinek Gyöngyösön.
 
Gyöngyös, 2014. december 11.