Tárlatnyitó a Zalaegerszegi Törvényszéken

A Zalaegerszegi Törvényszék sikeresen pályázott az Országos Bírósági Hivatal (OBH) bírósági történelem és hagyományápolás tárgyú pályázatán, mely révén egy történelmi arcképcsarnok jön létre a törvényszéken. A kiállítást 2015. január 29-én, 15 órai kezdettel nyitjuk meg.

A Zalaegerszegi Törvényszék műemlék épületegyüttesben helyezkedik el, s ezért is mindig fontosnak tartotta a törvényszék vezetése a hagyományápolást, a történelmi értékek megismertetését és megőrzését. Az egykori zalaegerszegi vár helyén 1730-1732-ben épült barokk megyeháza épületében gyakorta van csoportos tárlatvezetést diákoknak, nyugdíjas csoportoknak, turistáknak, érdeklődőknek. A jogtörténeti, könyvtári, illetve a Degré-kiállítás mellet a bírósági falakat történelmi fotók és dokumentumok reprintje díszíti, valamint a régi épület felújítási munkálatai fázisai is láthatók.

Mindezek egészülnek ki rövidesen a zalai kötődésű jogászok digitális grafikai eljárással készült portréival. A munkálatok már tavaly elkezdődtek. Az anyaggyűjtés során a XX. század közepéig kísérelték meg a törvényszék munkatársai összegyűjteni a jeles zalai jogászok arcképeit. Nem volt egyszerű a feladat, s a grafikusnak sem volt könnyű a dolga: több esetben a 100 éves, néhány centis portrékból kellett kiállítható A/4-es darabokat készíteni.
 
A munkálatok immár a finisbe fordultak, a képek elkészültek, s rövidesen végső helyükre kerülnek. A kiállítás megnyitására 2015. január 29-én, csütörtökön 15 órai kezdettel kerül sor - közölte lapunkkal Dr. Beznicza Árpád a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.
 

Zalaegerszeg, 2015. január 23.