A Társadalmi Tanács és a kari tanács ülése a Debreceni Ítélőtáblán

Immár harmadszor tartotta ülését a Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Karának Tanácsa és a régió vezető jogászait, illetve egyetemi szakembereit tömörítő Társadalmi Tanács a Debreceni Ítélőtáblán.

Dr. Balla Lajos a Debreceni Ítélőtábla és a Társadalmi Tanács elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, a Társadalmi Tanács működésének egyik nagy eredménye, hogy megvalósult a speciális jogi oktatás az agrárképzésben. Prof. Dr. Jávor András a DE általános rektorhelyettese tájékoztatójában elmondta: A 2015/2016-os tanévben a 14 karral és a legtöbb doktori iskolával rendelkező Debreceni Egyetemen 8107 első éves hallgató kezdte meg tanulmányait.

Hosszú távon azonban nem tartható ez létszám, ezért erősíteni kell a külföldi kapcsolatokat és ezáltal a külföldi hallgatók létszámát is. Prof. Dr. Szabadfalvi József, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja az új tanévvel kapcsolatban hozzátette: az igazságügyminiszter javaslatára a kormány nagyobb figyelmet szentel a minőségi jogászképzésnek. Azonban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2017-ben induló új államtudományi szakja, amely doktori címet ad és az ott végzettek közigazgatási vezetők lehetnek, megnehezítik a jogi diplomát szerzők elhelyezkedését.

A DE ÁJK tavaly indított angol nyelvi képzése nagyon sikeresnek mondható. A kar kihelyezett képzést végez Kolozsváron a Sapientia Egyetemen, ahol 20 hallgató szerezhet jogi diplomát.  A DE ÁJK Társadalmi Tanácsa elfogadta az elhangzott beszámolókat és egyetértett abban, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a jelenlegi jogi oktatás színvonala megmaradjon. Ugyanakkor a tanács aggályosnak tartja a jogi képzés megosztását.

Debrecen, 2015. október 5.