Teljes ülését tartotta az Alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium

Az Alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium 2015. június 05. napján tartotta meg ez évi első teljes kollégiumi ülését.

Dr. Cséffán József kollégiumvezető köszöntőjét követően – napirend előtt – tájékoztatta a kollégiumi tagokat a 2015. május 18-19. napján megrendezett Civilisztikai kollégiumvezetők értekezletén elhangzottakról, valamint a 2015. május 21-22-én megrendezett Regionális Kollégiumvezetői megbeszélés legfontosabb szakmai kérdéseiről.

A kollégiumi ülés első napirendi pontjaként dr. Cséffán József kollégiumvezető ismertette a 2014. évi írásbeli kollégiumvezetői beszámolóját, amelyet a kollégiumi tagok egyhangúlag elfogadtak.

Ezt követően dr. Balogh Zsolt kúriai bíró összegezte a közigazgatási ügyszak, majd Szolnokiné dr. Csernay Krisztina kúriai bíró elemezte a munkaügyi ügyszak ítélkezési tapasztalatait.

Dr. Figula Ildikó kollégiumvezető-helyettes a régió ÁFA adónemet érintő 2014. évi – Kúria előtt is megmérettetett – ítélkezési gyakorlatát összegezte.

A régió európai jogi szaktanácsadói ismertették az Európai Unió Bírósága (EUB) és az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) működésének, eljárásának sajátosságait, illetve ítélkezésének hatásait a tagállamok bíróságainak jogalkalmazására.

Ennek keretében dr. Bana Imre a Szolnoki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnöke ismertette az EUB eljárását, dr. Rózsavölgyi Bálint a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája az EJEB eljárását,

Dr. Figula Ildikó kollégiumvezető-helyettes az EUB ítéleteinek kötelező ereje, közvetlen alkalmazása a tagállami ítélkezésben címmel, dr. Szabó László a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája az EJEB ítéleteinek hatása a tagállami ítélkezésre – az EJEB ítéleteiből következtethető tagállami bírósági működés alapjait érintő megállapításokról tartott rövid előadást.

Végezetül dr. Kiss Árpád a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája gyakorlati tanácsokat adott az EUB határozatainak magyar nyelvű változatához való direkt hozzáférésről, az elektronikus adatbázis használatáról. Dr. Lele Zsófia az EJEB határozatainak magyar nyelvű változatához való hozzáférésről, az EJEB elektronikus adatbázisának használatáról.

Az Alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium legközelebbi rész-kollégiumi ülését a munkaügyi szakág részére 2015. október 02. napján tartja a Szegedi Törvényszéken.

Szeged, 2015. június 9. napján