Törvénykezési szünet a bíróságokon

Az ország bíróságain – a korábban kialakult gyakorlat alapján – július 15-től augusztus 20-ig tart a törvénykezési szünet. 
 
Halaszthatatlan ügyekben természetesen ez idő alatt is folytatódik az ítélkezés, például ha a törvény soron kívüli eljárást ír elő. Ilyen lehet a szülői felügyeleti jog megszüntetése iránti per, a sajtó-helyreigazítási per, a megszüntetett munkaviszony helyreállítására irányuló per vagy a kiemelt ügyek. 
 
Az ügyeletet teljesítő büntető bírók ezen idő alatt is elrendelhetnek előzetes letartóztatást, vagy éppen szabadlábra helyezést. Működik a cégbíróság, a bírók eljárnak a végrehajtási ügyekben. A kezelőirodák is nyitva tartanak, így az ügyfelek leadhatják beadványaikat és az iratokba is betekinthetnek.  
 
A fogalom jól ismert a nemzetközi gyakorlatban is, az Európai Unió Bíróságán is van törvénykezési szünet. A hazai bíróságokon a nyári szabadságok kiadására ezen időszakban kerül sor, de ez kedvező az ügyfelekre, az üzleti szférára és a jogi képviselőkre nézve is, hiszen általánosan erre az időszakra esnek a nyári szabadságolások. 
 
Budapest, 2015. július 14.