Ügyfélbarát, gyermekbarát, környezettudatos, nyitott bíróság – ügyfélcentrikus intézkedések a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróságon

A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság évekkel a nyitott bíróság program meghirdetése előtt biztosította, és jelenleg is biztosítja az iskolai osztályok számára, hogy részt vegyenek egy-egy tárgyaláson. Dr. Kelemen Gyöngyi, a bíróság elnöke szerint ebben megelőzték korukat, mert már évekkel ezelőtt is eseti meghívásoknak eleget téve részt vettek osztályfőnöki órákon, ahol tájékoztatták a diákokat a bíróságok működéséről és válaszoltak a feltett kérdésekre. A csepeli bíróság a „zöld bíróság” jellegével ugyancsak élen jár; több éve bevezették a szelektív hulladékgyűjtést és az ésszerű papírfelhasználást. A bíróság pedig 2012 óta kísérleti jelleggel ügyfél-elégedettségi adatlappal teszteli ügyfélbarát törekvéseit.

Ügyfélbarát-gyermekbarát intézkedések

A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság illetékességi területéhez tartozó három kerület, Pesterzsébet, Csepel és Soroksár mintegy 180 ezer főnyi lakossága a polgári, gazdasági, büntető, szabálysértési és vh. ügyek kapcsán fordul bírósághoz, ezáltal a bíróság épületében bármely minőségben ügyfélként megfordulhat.
A kerületi bíróság vezetése már a 2002-ben lezajlott épületfelújításnál figyelembe vette az ügyfélegyenlőséget, az egyenlő bánásmódot, amikor a teljes épületet akadálymentesítette, és a csecsemővel bíróságra érkező ügyfeleknek pelenkázó helyiséget biztosított, ezzel mintegy előrevetítve a bíróság gyermekbarát jellegét.
A „gyermekbarát igazságszolgáltatás” követelményének teljes körűen helyhiány miatt nem tudnak eleget tenni, állandó gyermekmeghallgató szobát ezért nem áll módjukban berendezni. A különböző nemű és életkorú gyermekek meghallgatásának idejére az életkorukhoz, nemükhöz igazodóan a bíróság vezetése néhány kényelmes, barátságos bútordarab, paraván, játékok és rajzeszközök beszerzését tervezi, amivel szükség szerint a meghallgatás idejére barátságossá, feszültségoldóvá tehetik a gyermekmeghallgatás céljára igénybe vett helyiséget.

Tanúgondozás

Ugyancsak a gyermekekkel bíróságra érkező ügyfelek segítségére vannak azzal az intézkedéssel, hogy a mindkét fő ügyszakban kijelölt tanúgondozók a szülők meghallgatásának idejére a tárgyalótermen kívül a gyermekekre felügyelnek.
A tanúgondozás olyan népszerű ügyfélbarát intézkedés, ami a bíróságra idézettek eljárásjogi kérdéseire választ ad, az ügyfelek – az ügyek érdemét kivéve – különböző elérhetőségeken személyesen, telefonon, vagy e-mailben segítséget kérhetnek a megjelenési kötelezettségeiktől a jogorvoslati jogosultságaikig felmerülő problémáikra.
Ügyfélbarát megoldás, hogy a leglátogatottabb kezelőirodák és az azok leterheltségének csökkentésére kialakított ügyfél-tájékoztató helyiség a földszinten van, az ügyfeleknek ezért nem kell az épületben bolyongani. Itt mindkét fő ügyszak területéről képzett tisztviselők, bírósági ügyintézők fogadják az ügyfeleket, és itt végzik a tanúgondozói feladatokat is. Itt van lehetőség iratbetekintésre, és heti egy munkanapon  az ügyvédi ügyintézésre soronkívüliséget biztosítanak.

Ügyfél-elégedettségi adatlapok

A bíróság vezetése az intézkedéseivel kapcsolatban minden visszajelzést szívesen fogad, ezért 2012 nyarán – kísérleti jelleggel – bevezették az ügyfél-elégedettségi adatlapot. Ez az anonim kérdőív népszerű az ügyfelek körében, kitöltése egyszerű és mivel nem az ügyfelet fogadó ügyintéző előtt, hanem a bírósági ügyviteli szabályok által előírt, a bejáratnál elhelyezett gyűjtőládába lehet bedobni, az ügyfeleket a későbbi beazonosíthatóság sem tartja vissza adott esetben a kritikai minősítésektől. Az összegyűjtött adatlapokat a bíróság vezetése időről-időre kiértékeli, az elnök az éves tájékoztatójában erről az összesítésről is beszámol a bíróság dolgozóinak.

Nyitott Bíróság

„Megelőztük korunkat” - mondta a bíróság elnöke –, mert jóval a „Nyitott Bíróság” program meghirdetése előtt, már 1999. évtől ismeretterjesztési céllal részt vettünk osztályfőnöki órákon, és évről-évre tárgyaláshallgatási céllal iskolai osztályokat fogadtunk.
A „Nyitott Bíróság” programhoz úgy igazodunk, hogy a három kerület 12 középiskolájával folyik a kapcsolatfelvétel, és igény szerint folytatjuk a megkezdett munkát.

Egészséges életmód – zöld bíróság

Dr. Kelemen Gyöngyi elmondta: „Szem előtt tartjuk az egészséges életmódot, támogatjuk a kerékpárral munkába járást, ezért dolgozóink részére kerékpártárolót alakítottunk ki.
Az ülőmunka miatt, a mozgáshiány orvoslására heti két alakalommal munkaidő után lehetőséget biztosítunk a bíróság épületében szakember irányításával mozgásjavításra és gerinctornára.”

A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság dolgozói nemcsak a magánéletükben, hanem a munkahelyükön is környezettudatosan élnek. A szelektív hulladékgyűjtés a bíróságon nemcsak a veszélyes hulladékok külön kezelését és elszállítását jelenti, hanem a külön gyűjtött papírhulladék újrahasznosításra felajánlását, egyúttal papírtakarékosságot is magába foglal.

A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság „zöld bíróság” jellegét szimbolikusan is kifejezi a bíróság udvarára 1962-ben ültetett és azóta is féltve őrzött fügefa, ami termését évről-évre kínálja a bíróság dolgozóinak.