Ügyfélközpontúság és hatékonyság a bíróságokon

A bírósági szervezet mintegy 11 ezer igazságügyi alkalmazottja és huszonhét intézménye számos eredményt ért el az elmúlt négy évben. A bíróságok a dömpingügyek, többek között a devizahiteles és a bevándorlással kapcsolatos ügyek mellett is negyedével csökkentették a két éven túli ügyek számát – mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Nyíregyházi Törvényszék évértékelő összbírói értekezlete apropóján szervezett sajtótájékoztatón. 
 
A bíróság egy szilárd Alaptörvényen alapuló optimista szervezet, amely a dömpingügyek mellett is minőségi és időszerű ítélkezést hajt végre. A hatékonyság növelése, az ügyfél-elégedettség, valamint az igazságszolgáltatásba vetett bizalom megerősítése érdekében hirdette meg az OBH 2015 júniusában „A szolgáltató bíróságért!” tízpontos programot. A kezdeményezés keretében a hosszú pertartamú ügyek száma országosan több mint negyedével csökkent. A hatékonyság mellett nagyon fontos a fenntartható fejlődés, ezért a bírósági szervezet kiemelt figyelmet fordít az ügyfélközpontúságra is. Ennek érdekében ügyfélcentrumok jönnek létre, ahol az ügyfelek a lakóhelyükhöz legközelebb kaphatnak majd információkat. 
 
Handó Tünde kitért arra, hogy a 2015-ös évben kimagasló eredményeket ért el a Nyíregyházi Törvényszék, a hatályon kívül helyezett ügyek száma csupán 5 százalékos. Az ügyfelek kiszolgálása is magas színvonalon működik, ezt a célt szolgálják a 380 millió forintból megvalósuló épületkorszerűsítési munkálatok is. 
 
Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke hozzátette „A szolgáltató bíróságért!” program keretében sikeresen, 20 százalékkal csökkentették a hosszú pertartamú ügyek számát. Az ügyfélközpontúság érdekében megújul a munkakörnyezet és modernizálják a tárgyi eszközöket. A tanúgondozás és áldozatvédelem területén is lépéseket tettek: tanúgondozói hálózatot alakítottak ki, céljuk, hogy a tanúk külön teremben tudjanak várakozni. Az áldozatvédelem esetében pedig a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, melynek érdekében munkacsoportot hoztak létre. 
 
Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke elmondta, a törvényszék az elmúlt évben minden ügyszakban hatékony munkát végzett. A devizahiteles perek esetében is zökkenőmentes volt a felkészülés és az új jogszabályok alkalmazása.  
 
Budapest, 2016. május 3.