Új köntösben a Makói Járásbíróság épülete

Az elmúlt 10 év során megvalósított külső és belső felújítási munkálatok eredményeképpen megújult a Makói Járásbíróság épülete. 2005. és 2013. között főként a bíróságnak és az ügyészségnek otthont adó épület belső korszerűsítésére került sor, ideértve a homlokzati nyílászárók cseréjét, felújítását, a fűtési rendszer korszerűsítését, a világítótestek cseréjét, az új erősáramú és gyengeáramú hálózat és az új tűzjelző és vagyonvédelmi rendszer kialakítását, a belső festés-mázolást, a belső nyílászárók és a vizesblokkok felújítását.
 
Mindezeken felül az OBH elnöke által biztosított központi forrásból a pince szinten az utólagos alászigetelés, valamint a földszinti főfal 1 méter magasságban történő lélegző vakolattal való ellátása is megvalósult. Az épület teljes körűen akadálymentesített, amely projekt kivitelezését EU-s pályázati forrásokból finanszírozta a bíróság.
 
A 2014-2015. évben a nagyobb fejlesztéseken felül elhelyezési és munkakörülményeket javító projektek megvalósítására került sor. Az OBH Elnöke által meghirdetett „Vizesblokk, festés, klimatizálás – Bíróságok felújítási támogatás 2013” pályázati felhívás alapján a Szegedi Törvényszék 1.839.000,- Ft forrást nyert el, amelynek felhasználásával a 2014-es évben megtörtént az épület tárgyalótermeinek klimatizálása.
 
Az épület irattárának megújulása is a tavalyi évre tehető, amelyre az OBH elnöke által biztosított 3.000.000 Ft-os forrásból nyílt lehetőség. A 2015-ös évben az OBH Elnöke által meghirdetett, „Jablonszky Ferenc Program-vizesblokk, irattár, munkakörnyezet- bíróságok felújítási támogatása 2015” elnevezésű pályázat keretében elnyert 4.900.000,- Ft -ból pedig a tárgyalótermek elavult bútorzatának cseréje valósult meg.
 
A Makói Járásbíróság városképileg is többször kifogásolt külső homlokzatának felújítása a tavalyi évben az OBH elnöke által biztosított 37.000.000,- Ft központi forrásból kezdődhetett meg. A homlokzat felújítása az ütemtervnek megfelelően fejeződött be. Az épület teljes felújítása és szigetelése az idei évben, a rendelkezésre álló 63.000.000,- Ft forrásból fejeződik be.
 
Szeged, 2015. június 23.
 
További képekért kattintson ide.