Újra Bíróságok éjszakája az Egri Törvényszéken

Közel ötven munkatársa dolgozott a rendezvény sikeréért az Egri Törvényszéken, így kedd este ismét fényözönben úszhatott a bíróság, és látogatókkal telt meg.

A bíróságok ugyan mindig nyitva állnak a polgárok számára, hiszen nyilvánosak a tárgyalások és bárki bejöhet azokra, de most nem voltak ott az igazi ügyfelek. Csak azok jöttek el, akik kíváncsiak voltak az igazságszolgáltatás rendszerére, az ott folyó munkára. Az ő számukra nyitottuk most ki második alkalommal is az ajtóinkat, hogy megmutassuk az épületet és azt, hogy milyen munkát is végzünk mi itt. Tavaly még a Törvényházba jöhettek el, de az előző évi jelképes falbontás után megindult az igazi felújítási munka. Most az Egri Járásbíróság adott otthont a Bíróságok éjszakájának.

Mi várt a százhúsz látogatóra?   A törvényszék elnökének megnyitója után az épület megtekintése mellett részesei lehettek egy polgári eljárás teljes szimulációjának a keresetlevél beadásától az ítélet kihirdetéséig. A vendégek panasznapon jegyzőkönyvbe mondhatták a keresetüket, amelyet iktatás után a bíróság azonnal le is tárgyalt, ítéletet is hozott. Természetesen a látogatók voltak a peres felek is, így minden kockázat és kellemetlenség nélkül élvezhették a peres eljárás szépségét.

Interaktív módon részt vehetek három szabálysértési és három magánvádas eljárásban is, majd egy büntető perszimuláción, amelyet a nagy érdeklődésre tekintettel háromszor meg kellett ismételni.

A hosszú, téli éjszakára figyelemmel teaház is üzemelt, a fáradt látogatók felfrissülését szolgálva.

Eger, 2015. december 10.