Ülésezett a Balkáni Együttműködés által létrehozott munkacsoport

2014. március 19-20-án rendezték meg a Balkán és Euro-mediterrán térség igazságügyi tanácsai munkacsoportjának ülését a Magyar Igazságügyi Akadémián. A tanácskozáson a résztvevők megvitatták a Balkáni Együttműködés alapszabályának tervezetét, minden ország képviselője elmondhatta véleményét, észrevételeit, módosítási javaslatait. Ezek alapján véglegesítették a dokumentum szövegét. A találkozó másik fő témája a májusi bukaresti konferencia napirendjének, meghívotti listájának előkészítése volt.
 
Az ülésen Magyarország képviselői mellett Albánia, Bulgária, Bosznia-Hercegovina és Románia delegáltjai vettek részt. A konferenciát dr. Handó Tünde, az OBH elnöke, dr. Darák Péter, a Kúria elnöke, Móroczné dr. Simon Angéla, az OBT soros elnöke nyitotta meg, a levezető elnök dr. Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke, az OBT tagja volt.

A Balkáni Együttműködés 2006-ban indult útjára, szervezeti jelleget azonban ezidáig nem öltött: alapszabály nem készült, megállapodást, szerződést nem kötöttek a felek. Az eddig megrendezett konferenciákon a résztvevő testületek egy-egy téma köré csoportosítva mutatták be országuk jogszabályait, illetve jogalkalmazását. A 2013-ban Rómában tartott szeminárium célja már a szervezeti megalakulás lett volna, de végül nem született megegyezés az alapszabályról. Ennek kidolgozására jött létre az a munkacsoport, amely most Budapesten ülésezett. További képek>>>