Ülnöki felkészítő a Székesfehérvári Törvényszéken

A Székesfehérvári Törvényszék illetékességi területén összesen 161 ülnököt választottak meg 2015. április 30-ig az arra jogosult önkormányzatok. Az eskü letételére az elmúlt hetekben ünnepélyes keretek között került sor, zömében szintén a megválasztó önkormányzatok szervezésében de a valamennyi eseményen megjelenő bírósági vezetők elött.
 
Az újonnan megválasztott és az újraválasztott ülnökök a múlt hét végén már ízelítőt kaptak a rájuk váró feladatokból. A Székesfehérvári Törvényszék dísztermében 106 fehérvári és dunaújvárosi ülnök vett részt azon a felkészítőn, ahol az OBH által meghírdetett fotópályázatra érkezett emblematikus épületek, az igazságszolgáltatás jelképei, bírósági életképek diái foglalták hangulati keretbe Müllerné dr. Hradszky Erzsébet a törvényszék elnökhelyettese, dr. Varga Péter Pál a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnöke, dr. Veszeli Éva törvényszéki büntetőbíró és Tatai Erzsébet a törvényszék elnöki irodájának tisztviselője előadását a bírósági szervezetről, az ülnökök szerepéről, jogállásáról, a munkaügyi és büntetőperek sajátosságairól, az ülnököket érintő eljárási szabályokról. A napi munkájuk során ülnökökkel eljáró bírák a „nem elég pártatlannak lenni, annak is kell látszani” elv elsődlegességét hangsúlyozva, az általuk megtapasztalt esetekkel érzékeltették nem csak a tárgyalótermi, hanem folyosói, illetőleg a bíróságon kívüli helyes magatartást, a bírák etikai kódexéből az ülnökökre is irányadó elvárásokat.
 
A Bicskei és Sárbogárdi Járásbíróságra megválasztott ülnökök részére a helyi bíróságok tartanak felkészítőt. A bíróságok vezetői legközelebb az év végén esedékes ülnöki értekezleten találkoznak a nem hivatásos bírákkal, amikor az éves munka értékelésére, a tapasztalatok megbeszélésére kerül sor.
 
Székesfehérvár, 2015. május 27.