Üzbég igazságügyi delegáció látogatása hazánkban

2014. december 3-5. között 6 fős üzbég igazságügyi delegáció látogatott Magyarországra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) üzbegisztáni irodájának támogatásával az Országos Bírósági Hivatal (OBH) szervezésében. A delegációt az üzbég Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettese vezette, további tagjai üzbég bírósági vezetők, valamint az Igazságügyi Kutatóközpont képviselői voltak. A vendégeket elkísérte az EBESZ üzbegisztáni irodájának két munkatársa is.

A három napos tanulmányút keretében a delegáció tagjai találkoztak az OBH elnökével és elnökhelyettesével, a Kúria elnökhelyettesével, az Országos Bírói Tanács (OBT) soros elnökhelyettesével, a legfőbb ügyész helyettesével, a Fővárosi Ítélőtábla elnökével, a Fővárosi Törvényszék elnökével, a Budapest Környéki Törvényszék elnökével, a Szentendrei Járásbíróság elnökével, valamint a Magyar Igazságügyi Akadémia igazgatójával, akik bemutatták az általuk vezetett szervezet illetve bíróság felépítését, feladatait és eredményeit.

A vendégek a program kezdéseként a Magyar Igazságügyi Akadémián előadásokat hallgattak a magyar jogrendszerről, a bírósági szervezetről és annak működéséről, valamint a bírósági igazgatási modellről és a bíróvá válás feltételeiről illetve a bírák jogállásáról, hogy ezen alapvető információk birtokában kezdhessék meg a szakmai találkozókat. Az üzbég jogászok egy bírósági tárgyalást is megtekintettek a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Az üzbég küldöttség európai tanulmányútját Dániában folytatja tovább.

Budapest, 2014. december 8.