„Valahol Európában” – beszélgetés a külföldi tanulmányutakról Kaposvárott

2015. február 13. napján 12 órai kezdettel a bírák és igazságügyi alkalmazottak által megpályázható külföldi tanulmányutakról szóló előadás vette kezdetét a Kaposvári Törvényszék Könyvtártermében.

Két bírósági titkár dr. Vörös Viktor és dr. Viplak Ádám saját tapasztalataikkal megfűszerezve mutatták be az Országos Bírósági Hivatal, valamint a bíróságok nemzetközi kapcsolatait és a nemzetközi képzési lehetőségeket.

A képzések keretében többek között szakmai szemináriumokon és workshopokon, szaknyelvi képzéseken, rövidtávú-, és hosszútávú csereprogramokon, tanulmányutakon vehetnek részt a jelentkező bírák és igazságügyi alkalmazottak.

Széles körben kínálnak képzési lehetőségeket a nemzetközi képzési központok, így különösen az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) és az Európai Jogakadémia (ERA). 2014 évben jelentős fejlődésként értékelhető, hogy felgyorsult a pályáztatás és az elbírálás a nemzetközi képzésekre, valamint az is, hogy a résztvevők számára felkészítő konzultációk indulnak.

A nemzetközi képzések fontossága jelentős, hiszen segít Magyarország igazságszolgáltatási rendszerét részletesebben, jobban megismertetni, egyúttal a hazánkról kialakult képet és arculatot tudatosan alakítani, továbbá bővíti a bírák, titkárok, fogalmazók szakmai tudását is.

Az előadók bátorították a hallgatókat a nemzetközi programokban való részvételre, az élménybeszámolók pedig bizonyították, hogy a jelentkezők szakmai fejlődése mellett biztosított lesz a felejthetetlen élmény emléke is.

Kaposvár, 2015. február 16.