Válóper diákszemmel – „Nyitott Bíróság” a Tiszafüredi Járásbíróságon

A Szolnoki Törvényszék illetékességi területén működő Tiszafüredi Járásbíróság a „Nyitott Bíróság” Programban példaértékű aktivitással dolgozik a fiatal generáció, elsődlegesen a közép-, és általános iskolás diákok igazságszolgáltatással és a bíróságok működésével kapcsolatos ismereteinek bővítésén.
 
Kiemelten hasznos tevékenységük újabb állomásaként 2015. június 10-én Dr. Szalay Katalin,  a járásbíróság elnöke és Dr. Szakács Hajnalka polgári ügyszakos járásbíró a tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnázium, Szakképző Iskola, Általános Iskola, Pedagógiai Szakszolgálat és Kollégium harmincegy 8. osztályos tanulóját fogadta rendhagyó osztályfőnöki óra keretében a járásbíróság épületében. 
 
A nap témája, a diákok kérésére a házasságfelbontás volt. Dr. Szalay Katalin elnök asszony  üdvözlő szavait követően Dr. Szakács Hajnalka járásbírósági bíró közérthető módon mutatta be a Polgári Törvénykönyv Családjog könyvét, különös figyelmet szentelve annak A házasság című második részére. 
 
Az előadást követő beszélgetés során a diákok választ kaptak a jellemzően a gyermekek jogaival, a válóperrel, a válást követő helyzetükkel, lehetőségeikkel és a szülők kötelességeivel kapcsolatosan feltett kérdéseikre, majd egy képzelt házaspár házassági bontóperes tárgyalását játszották el.
 
A bírósági látogatás kiemelten fontos hozadéka, hogy a Nyitott Bíróság program keretében immáron a polgári jogterület is képviselteti magát. Ennek kitűnő eszköze a fiatal korosztály tagjait, a szülők válása folytán sajnálatos módon jelentős számban érintő házasságfelbontás intézményének közérthető bemutatása. A bontóperek „láthatatlan szereplői” ugyanis, így esélyt kaphatnak arra, hogy megismerjék a sorsukat jelentősen meghatározó bírósági eljárás legfontosabb szabályait.
 
Szolnok, 2015. június 12.