Veszprémben tartotta ülését az MTA Büntetőjogi Munkabizottsága

A Veszprémi Törvényszék kollégiumi termében tartotta 2016. február 25. napján soron következő ülését az  MTA Veszprémi Területi Bizottsága Büntetőjogi Munkabizottsága.

A tanácskozáson szép számban vettek részt a munkabizottság Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Zala megyei tagjai, büntető bírák, illetve titkárok, fogalmazók. Az ülésen jelen voltak továbbá a Győri és a Veszprémi Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetői, dr. Habony János és dr. Varga Gábor.

A vendégeket dr. Bótor Szabolcs, a munkabizottság elnökhelyettese köszöntötte, az ülést dr. Magyar Károly, a munkabizottság elnöke nyitotta meg és vezette le.

A tanácskozás fő napirendi pontja a büntetőjogi munkabizottság által évente elkészített, az érintett megyék bíróságainak bírái, titkárai, fogalmazói, illetve – esetenként – egyéb társszervek képviselői (pl. ügyészség, egyetem) által jegyzett tanulmányokat, dolgozatokat tartalmazó „Büntetőjogi Tanulmányok” XVII. kötetének előkészítése volt. Ennek keretében a jelen lévő munkabizottsági tagok ismertették az általuk írt és a készülő kötetbe szánt tanulmányokat. Az ülésen megjelenni nem tudó, de dolgozatokat készítő kollégák munkáit dr. Jungi Eszter, a munkabizottság elnökhelyettese ismertette. A színvonalas tanulmányok, dolgozatok mindegyikének kötetbe kerülését támogatta, megszavazta a munkabizottság.

A tervezett kötet nyomdai munkálatainak befejezése – a Vas, Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Zala megyei törvényszékek anyagi támogatásával – májusra várható. A Büntetőjogi Tanulmányok tervezett XVII. kötetének bemutatására ünnepélyes keretek között várhatóan ez év júniusában kerül sor.

A munkabizottsági ülés következő napirendi pontja keretében dr. Bótor Szabolcs, a munkabizottság elnökhelyettese ismertette a „Középkori veszprémi egyházi jogi főiskola” című előadását.

Végezetül a Büntetőjogi Munkabizottság tagjai elfogadták a bizottság 2015. évi beszámolóját és a 2016. évi munkatervét, mely dokumentumok megküldésre kerülnek az MTA Veszprémi Területi Bizottsága titkárának.

A vendéglátók részéről az ülés végén dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke köszönte meg a résztvevők szakmai aktivitását, sok sikert és erőt kívánt az országos viszonylatban is kuriózumnak számító, hosszú idő óta rendszeresen, évente megjelenő „ Büntetőjogi Tanulmányok” további köteteinek elkészítéséhez, a munkabizottság munkájához.

Veszprém, 2016. március 3.