William Valasidis a III. Nemzetközi Kommunikációs Konferenciáról: "Fantasztikus kezdeményezésnek tartom ezt a rendezvényt!"

Évi 1700 ítélet és 180 sajtóközlemény. Két twitter-csatorna, 22 ezer követő. William Valasidis-szel, az Európai Unió bíróságának sajtófőnökével beszélgettünk az Országos Bírósági Hivatal által szervezett III: Nemzetközi Kommunikációs Konferencián.
 
Milyen a kapcsolat az Európai Bíróság és a média között?
Az Európai Bíróságon az elmúlt 20 évben jött létre az a sajtószóvivői rendszer, amelynek létjogosultságát különféle ügyek adták. Nem tudom, emlékeznek-e például a belga focista, Jean-Marc Bosman átigazolással kapcsolatos ügyére, ami az 1990-es években az Európai Bíróság elé került? Mi meglepődtünk azon a kitüntetett médiafigyelmen, ami ránk zúdult. Ettől kezdve tudatosult bennünk, hogy szükség van egy olyan sajtószolgálatra, ami eleget tesz a sajtó elvárásainak.
 
Mennyire nagyok ezek az elvárások?
A média kezelése nagy kihívás számunkra, hiszen az EU 28 tagországában 24 hivatalos nyelven látjuk el a feladatunkat, amihez természetesen a megfelelő szakemberekre van szükség.
Évente körülbelül 1700 ítéletünk van és mintegy 180 sajtóközleményünk. Az ügyek tömkelege miatt szükséges, hogy különféle módon kommunikáljunk. Egyrészt mi is élünk a „hagyományos” eszközökkel, ennek során többnyire sajtóközleményeket készítünk. Ezeket az az ügyben eljáró előadó bíró ellenőrzi, majd ezt követően fordítjuk le.
„Rapid” infókat is küldünk a sajtónak, amelyek hasonlóak a sajtóközleményekhez, tartalmuk mégis országok szerint eltérő lehet. Újabban hétvégi hírleveleket is készítünk, amely magyarázza, érthetőbbé teszi az aktuális héten hozott ítéleteket. 
 
Mennyire használja az Európai Bíróság a közösségi média nyújtotta lehetőségeket?
Talán 3-4 éve vizsgáltuk ezt a kérdést. A facebook használatát elutasítottuk, mivel arra jutottunk, hogy az számunkra nem a legmegfelelőbb. Ezt a csatornát nem tartjuk „igazán hivatalosnak”, illetve bizonyos szempontból kockázatos is lehet. A twitter használatáról sikerült meggyőzni a bizottságot és az elnököket, így mára egy népszerű angol és francia nyelvű csatornával is rendelkezünk. Az angol nyelvű oldalunknak 15 ezer, a franciának pedig 7 ezer követője van, ami kétszer annyi, mint az Emberi Jogok Európai Bíróságának. 
Először konzervatív módon csupán az ítélet címét és a sajtóközlemény linkjét osztottuk meg a követőkkel, majd később egyre több információt (időpontokat, eseményeket stb.).
 
Koen Lenaerts személyben 2015. október 8-tól új elnöke van az Európai Bíróságnak. Várható-e változás a kommunikációban? 
Általánosságban elmondható, hogy egy új elnök megválasztása esetén szinte mindenhol tapasztalható valamilyen mértékű változás. Jómagam 11 évig dolgoztam az előző elnök alatt, ahol nagy hangsúly volt a kommunikáción. Amennyire tudom, az új elnök, Lenaerts úr számára is kiemelt figyelmet kap ez a terület, aminek nagyon örülök.
 
Túl vagyunk a III. Nemzetközi Kommunikációs Konferencia első napján. Milyen tapasztalatokat szerzett?
Elnök asszonynak is mondtam, hogy fantasztikus kezdeményezésnek tartom ezt a két napos eseményt. Sok konferencián veszek részt az EU-ban, de ezek közül egy sem a bíróságok kommunikációjával kapcsolatos. Kedvelem az itteni hangulatot, továbbá a témákat is érdekesnek tartom. 
Nálunk épp az audiovizuális eszközök használatáról és a kríziskommunikációról folyik diskurzus, ezért fontos a véleménycsere. A különböző nézőpont minden esetben hasznos, hiszen ennek során – akár még az itteni kávészünetekben is – érdekes vélemények hangzanak el. Amennyiben a jövő évi programomba belefér, a következő konferenciára is szívesen jövök.
 
Budapest, 2015. október 19.