XI. Miskolci EU Vándorkupa verseny

2016. május 13-án a Miskolci Egyetemen került megrendezésre a XI. Miskolci EU Vándorkupa Országos európai jogi perbeszédverseny. A Miskolci Törvényszéket Simkóné dr. Réti Réka, az Encsi Járásbíróság, dr. Tóth László és dr. Pecsenye Máté, a Miskolci Járásbíróság fogalmazói által alkotott csapat képviselte. A csapat felkészítője dr. Molnár Tibor Tamás, a Miskolci Törvényszék bírája, európai jogi szaktanácsadója volt.
 
A zsűriben idén is elismert elméleti és gyakorlati szakemberek foglaltak helyett. A zsűri elnöke dr. Lévayné dr. Fazekas Judit, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának dékánja volt, tagjai pedig dr. Rácz Rita, a Miniszterelnökség EU Ágazati Főosztályának főosztályvezetője, valamint dr. Luszcz Viktor, az Európai Unió Törvényszékének bírói tanácsadója voltak. 
 
A verseny két részből állt, az első részben a versenyzőknek az Európai Bíróság elé előzetes döntéshozatalra utalt fiktív ügyben kellett a nemzeti bíróság előtt folyamatban levő ügy felpereseként és alpereseként maximum 15-15 oldalas beadványokat készíteniük és 2016. május 5. napjáig postára adniuk. A verseny második részében, a szóbeli döntőben a csapatoknak mind felperesként, mind alperesként meg kellett védeniük beadványukat egy véletlenszerűen sorsolt másik csapattal szemben. A versenyzőknek perbeszédeik során reagálniuk kellett az ellenérdekű fél és a bíróság kérdéseire is. A zsűri a csapatok teljesítményének értékelésekor az írásbeli és a szóbeli feladat teljesítésének színvonala mellett figyelembe vette a résztvevők retorikai képességeit, perbeszédeik jogi szakszerűségét és az ellenérdekű fél, valamint a bíróság kérdéseire adott válaszok színvonalát is. Idén a fiktív jogeset témája az Európai Unió légiközlekedési szabályozása, azon belül az utasok jogainak védelme volt.
 
A versenyen a Miskolci Törvényszéket képviselő csapat II. helyezést ért el, elnyerve ezzel a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának Különdíját. A zsűri a csapatok mellett a legjobb egyéni teljesítményeket is díjazta, a törvényszék csapatából dr. Pecsenye Máté „A legjobb alperes” kategóriája díját nyerte el, melynek jutalma az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete által felajánlott brüsszeli tanulmányút.
 
Miskolc, 2016. május 31.