Zárt Intézet - "Nyitott Bíróság" - egyedülálló együttműködés a Debreceni Törvényszék és a Debreceni Javítóintézet között

Országosan is példa nélküli együttműködés jött létre a gyermekbarát igazságszolgáltatás jegyében a Debreceni Törvényszék és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Debreceni Javítóintézete között. A megállapodást ma írta alá dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke és Nagy Kálmán, a Debreceni Javítóintézet igazgatója.
 
Az együttműködés értelmében a bíróság félévente legalább egy alkalommal a javítóintézetben tárgyal, vagy hirdeti ki ítéletét. Kihelyezett tárgyalásra kerülhet sor többek között akkor, ha olyan fiatalkorú sérelmére követték el a bűncselekményt, aki a javítóintézetben él, de a külső helyszínen tárgyalhat majd a bíróság akkor is, ha gyakran előforduló, erőszakos vagyon elleni bűncselekmények (rablás, zsarolás, kifosztás) ügyében zajlik a büntetőeljárás, melynek érintettje szintén a javítóintézet lakója.
 
Az aláírást megelőző sajtótájékoztatón dr. Kahler Ilona kiemelte: évekkel ezelőtt már volt példa arra, hogy a fiatalkorúak bírósága a javítóintézetben tartotta tárgyalását, tulajdonképpen ez hívta életre az együttműködést. A jövőbeli tárgyalásokon az intézet lakói is részt vehetnek, így a kihelyezett ülések fontos szerepet töltenek majd be a javítóintézet nevelési rendszerében. A Debreceni Törvényszék elnöke hozzátette: a megállapodás illeszkedik a gyermekbarát igazságszolgáltatás programjába, amelyet 2012-ben hirdetett meg az Országos Bírósági Hivatal elnöke, dr. Handó Tünde. Ennek része az is, hogy ma már Hajdú-Bihar megye több járásbíróságán működnek gyermek-meghallgató szobák. 
 
Nagy Kálmán, a Debreceni Javítóintézet igazgatója a tájékoztatón elmondta: az intézet az országban egyedüliként ötvözi az előzetes letartóztatásban lévő fiatalok, a javítóintézeti bentlakásra ítélt fiatalok nevelését, valamint a fiatalkorúak utógondozását is. Céljuk, hogy megóvják a fiatalokat a további kriminalizálódástól, és hozzásegítsék őket ahhoz, hogy az intézetből kilépve önálló életet kezdjenek, munkába álljanak, visszailleszkedjenek a társadalomba. Ebbe a komplex nevelési módszerbe illeszkedik a törvényszékkel kötött megállapodás is, hiszen a kihelyezett tárgyalások a fiatalok számára azt mutatják: van tétje annak az időnek, amelyet a javítóintézetben töltenek.
 
A tárgyalásokon a javítóintézetben lévő első bűntényes fiatalkorúak megismerhetik majd a bírósági eljárás menetét, hamarabb fel tudják mérni tettük súlyosságát, és korán szembesülhetnek a várható következményekkel. A Debreceni Javítóintézetben jelenleg 108 fiatalkorú lakik, többségük 14 – 18 év közötti, és zömében erőszakos, vagyon elleni bűncselekmények (rablás) miatt került az intézetbe. A fiatalkorú bűnelkövetők több, mint a fele első bűntényes.
 
Debrecen, 2016. november 29.